RAFO Onești

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
RAFO
Tip Societate pe acțiuni
Soartă cumpărată de Petrochemical Holding în 2009
Dezmembrarea rafinăriei plănuită
Fondată 1966
Sediu Onești,  România
Nr. locațiilor 43 (2008)
0 (2015)
Zona deservită  România
Industrie Petrol
Produse benzină, motorină, propan, gaz petrolier lichefiat (GPL), păcură, cocs de petrol, propilenă, sulf de petrol
Proprietar Iakov Goldovsky
Angajați 400 (2014)
Prezență online
rafo.ro

RAFO Onești, fondată în anul 1966 în Onești, Bacău, este una din principalele rafinării de petrol din România și a fost cel mai modern combinat de prelucrare a petrolului din Estul Europei, folosind tehnologii americane. Principalele produse petroliere realizate sunt benzinele, motorinele, propanul, Gaz Petrolier Lichefiat (GPL), păcura, cocsul de petrol, propilena și sulful de petrol.

Rafinăria Onești în anul 1964.

Are o capacitate de 3,5 milioane tone pe an.

Istoric[modificare | modificare sursă]

În anul 1956 a intrat în funcțiune Rafinăria Nr.10 Onești, cea mai mare rafinărie din Moldova, cu o instalație de distilare atmosferică și în vid și o stație de desalinare electrică a țițeiului. Construirea și punerea în funcție a Rafinăriei Onești în anii 1955-1956 este descrisă în romanul Martor în constelații a lui Ion Ruse, publicat în 1964. Materia primă provine de pe întreaga vale a Trotușului, mai ales Moinești.

În perioada 1960-1964 la rafinărie au fost introduse o serie de procese noi de prelucrare a țițeiului. Astfel s-au construit două instalații de cracare catalitică, care prelucrează distilatul de vid obținut la prelucrarea păcurii și distilatul de la instalația de cocsare întârziată. S-a construit și o instalație de calcinare a cocsului.

Între anii 1966-1970, în cadrul rafinăriei , au intrat în funcțiune următoarele instalații: de solventare a motorinei cu furfurol, partea de separare a xilenilor din cadrul complexului de reformare catalitică și instalația de fracționare gaze. De asemenea, s-a realizat creșterea capacității de prelucrare la instalațiile de distilare atmosferică și în vid, precum și creșterea producției de cocs.

În 1968 Onești realizează 45,7% în industria de prelucrare a petrolului în județ.

Pe 1 aprilie 1969 cele două unități de pe platforma industrială, Combinatul Chimic Borzești, Rafinăria Onești și Combinatul de Cauciuc Sintetic Onești, se comasează într-o unitate gigant, Grupul Industrial de Petrochimie Borzești, având în componență: Uzinele Chimice, Uzina de Petrol și Uzina de Cauciuc. Grupul Industrial de Petrochimie Borzești se întinde pe o distanță de 6 km și are 12.000 de salariați, din care 463 au studii superioare.

În perioada 1977-1980 se inaugurează a treia magistrală din țară pentru transportul țițeiului din import pe ruta Constanța – Onești.

Între anii 1979-1980 este construită Rafinăria 2, pentru prelucrarea țițeiului sulfuros din import (Marea Neagră).

În luna decembrie a anului 1986, În cadrul rafinăriei a intrat în funcțiune instalația Detol de obținere a benzenului prin dezalchilarea toluenului.

În anul 2007, rețeaua de retail Rafo cuprindea circa 290 de benzinării, din care 33 în proprietate, aproximativ 250 de stații particulare afiliate și rezervoare în Brașov, Craiova, Cluj-Napoca, Bărăgan[1].

Secții de producție[modificare | modificare sursă]

 • DAV - Distilare Atmosferică și în Vid - 3,5 milioane tone/an
 • PHB - Unitatea de Hidrofinare a Benzinei
 • RC2 - Unitatea de Reformare Catalitică
 • HM, HP, HM2 - Unitatea de hidrofinare a Gazului petrolier lichefiat
 • HDV - Unitatea de hidrofinare a Gazului petrolier lichefiat în vid
 • CC1, CC2, CC3 - Unități de Cracare Catalitică
 • Secții fabricare hidrogen
 • (MTBE și TAME) - unități eter
 • DGRS - unitatea Desulfurare Gaz și unitatea de recuperare Sulf cu ape de decapare
 • FGR - unitatea Fracționare Gaze și Recuperare
 • Stație de ardere gaze
 • Unități de producție proprie: abur, aer tehnic si instrumental, azot, apă de răcire
 • Secția de ape uzate mecanice-chimice și stație de epurare biologică
 • Unitatea de produse brute, finite și semi-finite, rezervoare de stocare gaze lichefiate
 • Camioane și automotoare, rack-uri de încărcare
 • Stație de descărcare materie primă

Secții în conservare[modificare | modificare sursă]

 • Extracție aromatice - separare (2 linii)
 • Separarea paraxilen (include separarea de benzen orto-etil, izomerizare methaxylene, separare paraxilen prin absorbție)

Foste proiecte în derulare[modificare | modificare sursă]

 • Creșterea capacității unității de cocsare întârziată cu până la 650 Kta
 • Unități producție carburanți Euro 5
 • Bloc aromatic: unități de Paraxylene - 411 Kta și benzen - 233 Kta[2]

Statistici[modificare | modificare sursă]

Număr de angajați:

Cifra de afaceri:

Sponsorizări[modificare | modificare sursă]

Societatea Balkan Petroleum controlată de Marian Iancu a făcut în anul 2006 un contract de publicitate împreună cu compania austriacă Expanet Trading Ltd. cu echipa de fotbal Steaua București pentru suma de de 1 milion de euro (cea mai mare din România la acea vreme)[6] sigla Rafo apărând pe tricourile jucătorilor iar imaginea societății Rafo, în plină reorganizare judiciară și cu datorii de peste 200 de milioane de euro, să fie spălată. În trecut, rafinăria a susținut între 1994-2004 clubul de fotbal FC Onești împreună cu societatea Carom.[7][8]

Falimentarea[modificare | modificare sursă]

A fost privatizată în anul 2001 prin preluarea pachetului majoritar de acțiuni (59,9%) de către consorțiul format din Imperial Oil (deținută de Corneliu Iacubov) și Canyon Servicos (Portugalia) pentru suma de 7,48 milioane dolari. Compania Canyon Servicos este împarțită între firmele Merrydown și Meadowside Management, cu sediul în Insula Nevis (paradis fiscal) și sunt conduse de Jorge Rivera și Carlos Apodaca, doi avocați care reprezintă interesele cunoscutului lider PSD Viorel Hrebenciuc[9].

Firma britanică Balkan Petroleum a preluat de la acest consorțiu pachetul majoritar în anul 2003. Compania Calder-A (parte a grupului Petrochemical Holding) a achiziționat Balkan Petroleum în noiembrie 2006, devenind acționarul majoritar.[10]

RAFO Onești a intrat în procedură de reorganizare judiciară în aprilie 2004, fiind cel mai mare datornic la buget[11]. La acel moment, conform Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație, Gabriel Bivolaru ar fi fost „stăpânul din umbră” al RAFO Onești[12].

La sfârșitul anului 2004, guvernul Năstase a aprobat ștergerea datoriilor, convertindu-le în acțiuni[13].

În iulie 2005, compania Calder A a preluat pachetul majoritar de acțiuni la RAFO[13]. În spatele Calder A se afla fondul PMG-Privatstiftung, condus de omul de afaceri rus Yakov Goldovsky[13].

În 2007, AVAS a ridicat gajul instituit asupra acțiunilor rafinăriei, investițiile asumate prin contractul de privatizare fiind efectuate[11]. Până în noiembrie 2007, RAFO Onești a plătit toate datoriile către bugetul general consolidat, în suma de 898 milioane de RON (aproximativ 250 milioane Euro).[14] Tot în noiembrie 2007, acționarii RAFO Onești au aprobat majorarea capitalului social la 2,01 miliarde lei (570 milioane euro).

În mai 2007, RAFO Onești a preluat Rafinăria Dărmănești, ca punct de lucru[15].

Rafinăria a fost cumpărată, în anul 2009, de Petrochemical Holding - proprietatea fostului oligarh rus Iakov Goldovskiy care a deținut colosul petrochimic Sibur până la venirea la putere a lui Vladimir Putin[16]. Ulterior Goldovskyi a fost arestat pentru șapte luni după care a fost eliberat, a părăsit Rusia și a înființat Petrochemical Holding în Austria, companie aflată printre primele din Europa la producerea de PET-uri[16].

În 2011, ieșise dintr-o procedură de reorganizare care durase nu mai puțin de 7 ani, urmare a precedentei intrări în insolvență, survenită în 2004. Tribunalul Bacău a admis pe 27 octombrie cererea de intrare în insolvență a Rafo și a numit ca administrator judiciar provizoriu Casa de Insolvență Transilvania.

Pe 3 februarie 2015, compania austriacă Petrochemical Holding, acționar majoritar la RAFO, a anunțat că va închide și va vinde la fier vechi rafinăria de la Onești.

Datorită situației financiare a RAFO, îl împuternicesc pe directorul general RAFO SA să înceapă procedura de desfacere (vânzare) a activelor și utilajelor aferente ale companiei, potrivit unui comunicat al companiei transmis Bursei de Valori București [17].

La finalul anului 2015, Rafo Onești avea datorii totale de peste 312 milioane lei, acumulând, în ultimii 6 ani, pierderi însumate de peste 287 milioane lei.[18]

Oligarhul rus Yakov Goldovskiy, apropiat de regimul Putin, a vândut rafinăria în august 2016 unui basarabean, Vitali Cebanu cu firma Adres Capital GmbH, preluând cele 96,5% din acțiuni, el este și apropiat de Renato Usatîi. Acesta din urmă este urmărit internațional pentru comandarea unui asasinat la Londra și s-ar ascunde la Moscova.[18]

Basarabeanul a vândut rafinăria unui belgian, Daniel Goldenberg, cu toate că promisese punerea ei în funcțiune. Daniel Goldenberg este proprietarul firmei Result-4-You BVBA, a fost membru în Consiliul de Administrație al Rafo.[18]

Pe 6 noiembrie 2016 Rafo a reintrat în insolvență, după 5 ani, din propria inițiativă datorită restanțelor către cei 385 de angajați.[18]

În februarie 2017, ambasadorul Republicii Iran la București, Hamid Moayyer, i s-a oferit acestuia documentația solicitată inițial despre situația în care se găsește, în prezent, societatea Rafo Onești. La sfârșitul anului 2016 ambasadorul Iranului a fost în Bacău, unde a avut întâlniri inclusiv cu reprezentanții Rafo, dar și cu ai autorităților locale, la Camera de Comerț și Industrie. Încă de atunci a solicitat mai multe detalii despre Rafo, pentru că statul iranian ar fi interesat de această rafinărie. Recent, Ministerul Energiei de acolo a transmis din nou acest interes.[19]

Pe 18 martie 2017 Judecătorii Tribunalului Bacău au ridicat sechestrul aplicat de Fisc pe bunurile Rafo Onești. Numai valoarea bunurilor mobile a fost estimată la 400.000.000 lei, adică aproape 90.000.000 euro. Ridicarea sechestrului a fost cerută de acționarul majoritar, dar și de sindicaliști. Cei aproape 400 de angajați ai Rafo nu își mai văzuseră salariile din martie anul trecut, iar acționarii ruși dădeau vina pe sechestru.[20]

Dosarul RAFO-CAROM[modificare | modificare sursă]

La 27 noiembrie 2011, omul de afaceri Marian Iancu a fost condamnat la zece ani de închisoare în dosarul Rafo de către Tribunalul București. În dosarul RAFO a fost implicat și omul de afaceri Valeriu Damian, proprietarul lanțului de benzinării Helios.[21][22]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Cifra de afaceri a Rafo Onesti, in scadere cu 20,1% pe 2007, 6 mai 2008, wall-stret.ro, accesat la 18 februarie 2010
 2. ^ Rafo Onesti, Univeristy of Transilvania, Faculty of Economic Science and Business Administration: Communication and public relation in busines RAFO Onesti
 3. ^ a b Cum a șters dezindustrializarea orașe întregi din România: dispariția coloșilor din Bucovina și Moldova, 13 septembrie 2012, Adrian Cojocar, Ziarul financiar, accesat la 19 aprilie 2014
 4. ^ Noi acțiuni de protest la RAFO Onesti
 5. ^ a b Rafo castiga procesul impotriva Glencore Energy, standard.ro, accesat la 10 mai 2009
 6. ^ Deşteptarea.ro. „Susţinatorii RAFO sponsorizează Steaua. http://www.desteptarea.ro/sustinatorii-rafo-sponsorizeaza-steaua/. Accesat la 25 aprilie 2017. 
 7. ^ Jurnalul.ro. „Steaua - Pace în disputa RAFO. http://jurnalul.ro/sport/steaua-pace-in-disputa-rafo-29578.html. Accesat la 25 aprilie 2017. 
 8. ^ HotNews.ro. „Steaua face imagine RAFO pentru 1 milion de euro. http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1193430-steaua-face-imagine-rafo-pentru-1-milion-euro.htm. Accesat la 25 aprilie 2017. 
 9. ^ Poli, cumparata de mafia RAFO, 13 Ianuarie 2005, evz.ro, accesat la 7 iulie 2011
 10. ^ Calder-A va plati datoriile Rafo catre Ministerul Finantelor pana la 20 februarie
 11. ^ a b Ce plan are Rafo Onesti pentru a reintra in productie, standard.ro, accesat la 10 mai 2009
 12. ^ Fugarul Gabriel Bivolaru e stapanul din umbra al Rafo Onesti, 31-Mar-04, crji.org, accesat la 13 aprilie 2011
 13. ^ a b c Miroase a rusi la RAFO, 21 Decembrie 2006, evz.ro, accesat la 29 iulie 2011
 14. ^ Rafo Onesti si-a platit datoriile
 15. ^ Ziarul de Bacau: Rafo preia oficial Rafinaria Darmanesti, 02.05.2007, zf.ro, accesat la 12 februarie 2010
 16. ^ a b RAFO împrumută 330 de milioane de euro prin gajarea bunurilor rafinăriei, 06 Ian 2010, money.ro, accesat la 6 ianuarie 2010
 17. ^ [1], 03 Feb 2015, mediafax.ro, accesat la 03 februarie 2015
 18. ^ a b c d Profit.ro. „RAFO Onești a reintrat în insolvență, după 5 ani. Rafinăria a fost preluată de o firmă belgiană cu un profit de 253 euro. https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/rafo-onesti-a-reintrat-in-insolventa-dupa-5-ani-rafinaria-a-fost-preluata-de-o-firma-belgiana-cu-un-profit-de-253-euro-15944191. Accesat la 25 aprilie 2017. 
 19. ^ Ziarul de Bacău. „Judecătorii au ridicat sechestrul asupra rafinăriei Rafo Onești. http://zdbc.ro/judecatorii-au-ridicat-sechestrul-asupra-rafinariei-rafo-onesti/. Accesat la 25 aprilie 2017. 
 20. ^ Digi24. „Judecătorii au ridicat sechestrul asupra Rafo Oneşti. http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/judecatorii-au-ridicat-sechestrul-fiscului-asupra-rafinariei-rafo-onesti-690144. Accesat la 25 aprilie 2017. 
 21. ^ Moartea lui Valeriu Damian, deocamdată, o crimă perfectă. Familia a apelat la o clarvăzătoare, 2 aprilie 2012, Olimpia Filip, Adevărul, accesat la 18 aprilie 2016
 22. ^ Valeriu Damian a făcut închisoare pentru mită record în dosarul Rafo, 11 august 2011, Adevărul, accesat la 18 aprilie 2016

Legături externe[modificare | modificare sursă]