Grigore al III-lea Ghica

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Grigore al III-lea Ghica
Timbru din Moldova

Grigore al III-lea Ghica, sau Grigore al III-lea Alexandru Ghica, a fost domnitor al Moldovei de două ori: 18 martie 1764 - 23 ianuarie 1767 și septembrie 1774 - 1 octombrie 1777 și al Munteniei: 17 octombrie 1768 - 5 noiembrie 1769.

Este fiul lui Alexandru Matei Ghica, cu funcția de dragoman, care a fost decapitat de Poartă și nepot de frate al lui Grigore Ghica al II-lea. Ca domnitor se arată dușman Austriei și prieten Rusiei, iar intrigile îl ajută mult în politica dusă față de turci. Pe plan intern a regularizat strângerea birurilor și a pus capăt abuzurilor. A înființat o fabrică de postav la Chipirești și a zidit lângă Mitropolie o școală ca urmare a reorganizarii învățământului, gândită de el. Prin măsurile luate, a reușit să aducă țara la o relativă bunăstare.

Înlocuit cu Grigore Callimachi în 1767, câștigă tronul Munteniei, de unde, cu ocazia ocupării Principatelor de către ruși, se lasă luat prizonier și dus în Rusia. Tronul Moldovei îl recâștigă după Tratatul de la Kuciuk-Kainargi în 1774. Este înscăunat ca domnitor în septembrie 1774, dar firmanul de numire sosește la Iași la 9 octombrie 1774. Austria s-a înțeles în secret cu Rusia și în 1775 obține de la Poartă Bucovina, cu toate că domnitorul și boierii au protestat vehement. Deoarece a protestat împotriva pierderii Bucovinei, austriecii au cerut turcilor să-l înlăture. Aceștia au trimis un capugiu (agent executor) la curtea lui Grigore care l-a ucis la 1 septembrie 1777, spre indignarea opiniei publice europene. Este înmormântat la biserica Sfântul Spiridon din Iași.

În literatură este întâlnit ca personaj principal al primei piese de teatru scrise în limba română: Occisio Gregorii in Moldavia Vodae tragice expressa.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Grigore Callimachi
Domnitor al Moldovei
1764 - 1767

Succesor:
Grigore Callimachi


Predecesor:
Ocupație rusă
Domnitor al Moldovei
1774 - 1777

Succesor:
Constantin Moruzi


Predecesor:
Alexandru Ghica
Domnitor al Țării Românești
1768 - 1769

Succesor:
Emanuel Giani-Ruset