Petru Cazacul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Petru Cazacul
Date personale
Născutsecolul al XVI-lea Modificați la Wikidata
Decedat Modificați la Wikidata
Constantinopol, Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
PărințiAlexandru Lăpușneanu Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriprinț
Familie nobiliarăDinastia Mușatinilor
Domnitor al Moldovei Modificați la Wikidata
Domnieaugust 1592 –
PredecesorAron Tiranul
SuccesorAron Tiranul

Petru Cazacul (n. secolul al XVI-lea – d. , Constantinopol, Imperiul Otoman) a fost Domn al Moldovei (august 1592 - 25 octombrie 1592).

Prezentare generală[modificare | modificare sursă]

Despre originea lui există date incerte. Se crede că ar fi fost fiul lui Alexandru Lăpușneanu. Conform unor documente și scrisori ale epocii respective, Petru avea relații cu Filip II al Spaniei, cu habsburgii austrieci, la Istanbul iar spre final se imprietenise cu hatmanul Coroanei Jan Zamojski și cu cazacii zaporojeni de unde i s-a tras porecla de "Cazacul", de mare preț in ochii moldovenilor.

A ajuns domn al Moldovei în 1592, după mazilirea lui Aron Tiranul (cunoscut și ca Aron Vodă), cu sprijinul polonilor. Faptul acesta a stârnit nemulțumiri la Istanbul, deoarece numai Sultanul avea dreptul de a numi domni la nord de Dunăre. A incercat să adopte o politică anti-otomană, trimițând solii la principele transilvan Sigismund Bathory și în Polonia.

În toamna lui 1592, Moldova este atacată din două directii: 2000 de oșteni intră dinspre răsărit in țara conduși de căpitanul Sibrik iar dinspre sud veneau turcii în frunte cu Aron Tiranul și beglerbegul Greciei, Veli-aga. Domnitorul a lăsat oșteni hatmanului Oras să îi întâmpine pe unguri la Baia. Apoi s-a deplasat în sud pentru a-i întâmpina pe turci. Apelase și la cazaci. Dar Sibrik a găsit o altă cale de a intra în Moldova și pe 11-12 octombrie se află în cetatea de scaun. Petru s-a tras către Iași căutând să se apere în pădurile din apropiere. Cazacii au lovit Tighina dar acțiunea lor a fost fără nici o utilitate căci domnitorul fusese prins și dus la turci.

Petru Cazacul este ucis la 25 octombrie prin strangulare.



Predecesor:
Alexandru cel Rău
Domn al Moldovei
august - 25 octombrie 1592
Succesor:
Aron Vodă