Constantin Cantemir

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Constantin şi Antioh Cantemir
Imaginea lui Constantin Cantemir pe o marcă poştală din Republica Moldova

Constantin Cantemir, a fost domn al Moldovei între 25 iunie 1685 - 27 martie 1693. A fost tatăl lui Antioh și Dimitrie Cantemir.

Domnie[modificare | modificare sursă]

A ajuns pe tron la bătrânețe, la vârsta de 73 de ani. A fost viteaz, dar incult. A participat la luptele dintre polonezi, austrieci și turci, ducând o politică oportunistă. Era de partea turcilor, dar le comunica regelui polonez Sobieski și austriecilor, planurile acestora. Dușman al partidei poloneze din Moldova, face marea greșeală de a-i ucide pe logofătul Miron Costin și hatmanul Velicico Costin. Fiindu-i în primejdie tronul, din cauza intrigilor lui Constantin Brâncoveanu al Țării Românești, se decide să susțină politica turcească. Se îngrijește să dea o educație bună fiilor săi Antioh Cantemir și Dimitrie Cantemir. Acesta din urmă a scris chiar o carte apologetică în limba latină „Vita Constantini Cantemiri”, de fapt o tentativă de a explica decizia de a-l ucide pe cărturarul Miron Costin.

În timpul domniei lui, Moldova a suferit o invazie a tătarilor și polonezilor, dar și biruri grele. Despre el, cronicarul Ioan Neculce scrie astfel: Carte nu știa și numai iscălitura o învățase a o făcea; mânca bine și bea bine.