Petru Cercel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Petru Cercel
Domnitor al Țării Românești

Petru Cercel la Mănăstirea Căluiu
Date personale
Născut1556 Modificați la Wikidata
București, Țara Românească Modificați la Wikidata
Decedataprilie 1590
Rodos
Cauza decesuluidecapitare Modificați la Wikidata
PărințiPătrașcu cel Bun
Ocupațiemonarh Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăDinastia Drăculeștilor
Domn al Țării Românești
Domnie29 august 158316 aprilie 1585
PredecesorMihnea Turcitul
SuccesorMihnea Turcitul

Petru Cercel (n. 1556, București – d. aprilie 1590, Rodos) a fost domnul Țării Românești în perioada 29 august 158316 aprilie 1585. Petru Cercel a fost fiul natural al domnului muntean Pătrașcu cel Bun. Porecla sa, Cercel, venea de la cercelul pe care îl purta în ureche, după moda curții regale franceze, unde a stat un timp.[1]

Viața[modificare | modificare sursă]

După unele surse,[care?] prin anul 1581 s-a ascuns pe lângă Doamna Chiajna, care se găsea atunci la Alep, în Siria. După alte surse, după moartea lui Pătrașcu cel Bun, Petru Cercel a fost surghiunit în Insula Rodos și apoi a fost întemnițat într-o închisoare din Siria.

În intenția de a dobândi tronul tatălui său, al cărui moștenitor de drept (legitimo herede) se considera, a călătorit la Viena, în 1575, cu scopul de a apela la ajutorul împăratului Maximilian al II-lea. După decesul împăratului Maximilian al II-lea (12 octombrie 1576) Petru Cercel a plecat din Austria în Italia, unde a petrecut o perioadă la Genova și apoi la Roma.

În 1579, Petru Cercel a ajuns la Paris, unde a găsit sprijin pentru a convinge puterea de la Istanbul de oportunitatea instalării lui pe tronul Țării Românești.

În 1581, viitorul voievod pleca din Paris spre Torino, trecând apoi prin Ferrara și Veneția, ajungând în final la Istanbul, unde a petrecut doi ani. În urma intervențiilor insistente, la 29 august 1583 a fost uns ca domn al Țării Românești.

În 1584 a mutat capitala Țării Românești de la București înapoi la Târgoviște.[1] Petru Cercel a reconstruit și amplificat Curtea Domnească din Târgoviște și a ctitorit monumentala Biserică Domnească.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Curtea domnească (Târgoviște)
  2. ^ Constantin C. Giurescu, Istoria României în date, Ed. Enciclopedică, București 1971, pag. 126.

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Mihnea Turcitul
Domnitor al Țării Românești
1583-1585
Succesor:
Mihnea Turcitul