Constantin Moruzi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Constantin Moruzi

Constantin Moruzi, a fost domnitor în Moldova: octombrie 1777 - 8 iunie 1782; decedat în 1783.

Înainte de domnie a fost dragoman al Porții, în care calitate contribuie la uciderea lui Grigore al III-lea Ghica în octombrie 1777, pentru a-i lua locul. Poarta îl confirmă ca domnitor, intenționând astfel să rupă pacea zdrobitoare de la Cuciuc-Cainargi din 1774.

Ca om de încredere al turcilor, Moruzi pune un zel deosebit la aprovizionarea oștilor turcești, aprovizionare care reprezenta prădarea țării pe de o parte, iar pe de altă parte trimite un emisar la Viena pentru a spiona Austria și lucrează conform instrucțiunilor lui Frederic II cel Mare, la o apropiere între Prusia, Turcia și Rusia, contra Habsburgilor, ceea ce îi garantează tronul. În ceea ce privește conducerea internă a țării, el pare să se fi preocupat de starea economică a Moldovei. În timpul aprovizionării turcilor, el a protestat împotriva abuzurilor făcute de aceștia, iar în problema importului de rachiu din Polonia, cu toate protestele acesteia și cu toate că visteria domnească avea pierderi datorită neîncasării taxelor vamale, el închide granițele, favorizând facerea de velnițe în țară și oprind înstrăinarea unei mari sume de bani. Aceste decizii, l-au evidențiat față de ceilalți domnitori fanarioți.

Deși conducea țara destul de bine, Constantin nu era sigur de tron. Rusia nu-l agrea și s-a plâns la Poartă de modul în care a fost primit în Moldova consulul rus din București, iar Poarta nu dorea să respecte tratatul de la Cainargi. În consecință, Constantin este mazilit și este înlocuit cu Alexandru I Mavrocordat. Totuși, familia lui a continuat să joace un rol important în politică, fiul sau, Alexandru ajungand la randu-i domnitor in Moldova si Muntenia, in mai multe randuri. A murit la Constantinopol.