Ștefan Cantacuzino

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Portretul domnului, aflat la Mănăstirea Dintr-un Lemn
Portretele lui Ştefan Vodă Cantacuzino şi a soţiei sale, Păuna Doamna. Pictură murală din sala de bal de la Castelul Cantacuzino Bușteni

Ștefan Cantacuzino (în limba greacă: Στέφανος Καντακουζινός, Stephanos Cantacuzinos) a fost domnul Țării Românești din aprilie 1714 până pe 21 ianuarie 1716, fiind ultimul conducător pământean înainte de instituirea domniilor fanariote. A ajuns la conducerea Țării Românești pe când Imperiul Habsburgic Austriac, aflat în ascensiune, intra în conflict în Balcani, (pentru supremație teritorială) cu Imperiul Otoman.

Făcea parte din familia marilor boieri români Cantacuzini, a fost fiul învățatului stolnic Constantin Cantacuzino și nepot de frate al domnitorului Țării Românești, Șerban Cantacuzino.

Domnind într-o perioadă instabilă, în contextul luptei hegemonice dintre Imperiul Austriac și Poarta Otomană, Ștefan Cantacuzino a încurajat plângerile la Constantinopol împotriva lui Constantin Brâncoveanu, a predat turcilor corespondența acestuia cu nemții și a luat averile prietenilor lui Brâncoveanu. În timpul domniei lui începe războiul între turci și creștinii europeni conduși de principele Eugen de Savoia. Ștefan a luat partea nemților habsburgici, comunicându-i lui Steinville știri despre stadiul pregătirilor de război ale Porții. Aflându-se aceasta la Constantinopol, Ștefan a fost ridicat din București de un capegiu, trimis de Poartă în ianuarie 1716 și a fost ucis la 26 mai 1716 împreună cu tatăl și unchiul său Mihai. Se spunea despre Ștefan Cantacuzino că era un om vesel din fire care glumea și râdea, și care își schimba "cu ceasul" vorbele și faptele.

A fost căsătorit cu Doamna Păuna. Ștefan Cantacuzino a ridicat pentru soția sa, "doamna Păuna", doar în câteva luni, "un frumos palat cu opt odăi, ocupând pentru acest edificiu și un colț de grădină (în perimetrul Curții Domnești)", potrivit lui Maria del Chiaro (citat de Aristide Ștefănescu). [1]Predecesor:
Constantin Brâncoveanu
Domnitor al Țării Românești
1714 - 1715

Succesor:
Nicolae Mavrocordat