Biserica de lemn din Boju, Cluj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Boju - mutată în Valea Largă, surprinsă în pictura noii biserici de zid din Valea Largă, 2009
Biserica de lemn din Boju - mutată în Valea Largă, detaliu la console
Deisis (Gavril Zugrav, 1761, pentru biserica din Boju)

Biserica de lemn din Boju, comuna Cojocna, județul Cluj, a fost una din bisericile călătoare ale Transilvaniei. Construită în Boju, la o dată ce nu se cunoaște, este vândută credincioșilor din Valea Largă, județul Mureș. Călătoria bisericuței nu se oprește aici, ci continuă spre schitul Cioara de lângă Sebeș, județul Alba. Se presupune că, călugării au demontat-o păstrând lucrurile de valoare.[1]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Biserica de lemn se presune că a fost construită în partea de sat numită Joseni. Locul unde era biserica, azi concide cu gradina Oltenilor. Ulterior biserica a fost mutată în apropierea izvorului Șipoțel.[2] După mutarea lângă izvor - pe o grădină de lângă Pustea Popii de sub Păpușel, pe grădina Cicacii, în partea care azi „aparține fetei lui Vasile Mariș, Maria, născută prin 1939-1940 și căsătorită cu Oltean, cu un nepot de-al lui Pătâng” [2] - în 1835, odată cu terminarea și sființirea actualei biserici de zid, vechea biserică de lemn a fost vândută credincioșilor din Valea Largă.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Hădărean Gavrilă - Boju:studiu monografic, Cluj Napoca 2002, pag. 73-74
  2. ^ a b Mocanu, Augustin - Boju - 790 de ani: eseu geografic, social-istoric și etnofolcloric, Cluj Napoca, 2005, pag. 182

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Mocanu, Augustin - Boju - 790 de ani: eseu geografic, social-istoric și etnofolcloric, Bucuresti, 2005;
  • Hădărean Gavrilă - Boju: studiu monografic, Cluj Napoca, 2002;
  • Cristache-Panait, Ioana (1986) - Biserici de lemn, monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, mărturii de continuitate și creație românească.
  • Man, Ioan Eugen (). Biserici de lemn din județul Mureș. Monumente de artă populară românească. Târgu Mureș: Editura Nico.