Biserica de lemn din Vișea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Vișea, comuna Jucu, județul Cluj (2008)

Biserica de lemn din Vișea, comuna Jucu, județul Cluj, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a fost construită în anul 1925. A înlocuit un alt lăcaș de cult din lemn, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, ce data din 1812, despre care se știu puține lucruri.

Biserica din depărtare

Localitatea[modificare | modificare sursă]

Vișea (în maghiară Visa) este un sat în comuna Jucu din județul Cluj, Transilvania, România. Prima atestare documentară datează din anul 1326[1].

Biserica[modificare | modificare sursă]

Biserica de lemn din Vișea se află pe deal, lângă cimitirul românesc din localitate, satul Vișea având o populație predominant maghiară. Biserica este părăsită, nemaifiind folosită pentru serviciul liturgic. Terenul pe care a fost ridicată este instabil, afectat de alunecări de teren, ce pun în pericol clădirea. S-a încercat salvarea ei prin consolidarea cu contraforți și drugi de fier, demersul fiind însă zadarnic.

Ca urmare a fost construită o biserică nouă de zid, pe un teren plan, în partea de jos a satului. Biserica nouă, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, a fost construită cu sprijinul Secretariatului de stat pentru culte. În ea a fost adăpostit și patrimoniul mobil al bisericii vechi, sub forma unui mic muzeu, ce cuprinde icoane fără valoare de patrimoniu istoric[2].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Vișea - ERDÉLY, BÁNSÁG ÉS PARTIUM TÖRTÉNETI ÉS KÖZIGAZGATÁSI HELYSÉGNÉVTÁRA - Kézikönyvtár”. www.arcanum.com. 
  2. ^ Istoricul bisericii de lemn din Vișea de preot Mitrea Adrian

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]

Biserica nouă și micul muzeu[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica de lemn din Vișea