Biserica de lemn Buna Vestire din Deag

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Biserica de lemn din Deag cu hramul Buna Vestire, judeţul Mureş. Foto: august 2009
Clopotniţa bisericii de lemn din Deag cu hramul Buna Vestire, judeţul Mureş. Foto: august 2009

Biserica de lemn Deag-Buna Vestire, din satul Deag, aparținător de orașul Iernut, județul Mureș, datează din secolului al XVIII-lea[1]. Tradiția locală păstreză ca moment al edificării bisericii anul 1660 precum și faptul că a aparținut unui așezământ monahal distrus de către generalul Buccow[2]. Are hramul Buna Vestire și se află pe noua listă a monumentelor istorice înregistrată sub codul: MS-II-m-A-15652.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica de lemn cu hramul Bunei Vestiri adusă de pe dealul mănăstirii, unde înainte de 1765 a existat o mănăstire.

Construcția are o formă dreptunghilară. Inițial, biserica a fost mai mică dar a fost extinsă cu aproximativ 5 m spre vest în secolul al XVIII-lea. Naosul și pronaosul sunt acoperite de o boltă semicirculară. O altă boltă semicirculară, mai mică acoperă absida altarului, de este nedecroșată.

În partea de sud-vest a bisericii se află o clopotniță.

Frumoase picturi împodobesc interiorul bisericii. Au fost realizate în trei etape, începând cu anul 1764, de către zugravi proveniți de la școala de pictură din Feisa.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lăcașuri de cult din România
  2. ^ Ioana Cristache-Panait - Biserici de lemn monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, mărturii de continuitate și creație românească, pag. 233

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii
  • Cristache-Panait, Ioana (). Biserici de lemn monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, mărturii de continuitate și creație românească. Alba Iulia: Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Albei Iuliei. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). Arhitectura de lemn din Transilvania. I: județele Alba, Mureș și Harghita. București: Editura Museion. ISBN 973-95328-9-6. 
  • Man, Ioan Eugen (). Biserici de lemn din județul Mureș. Monumente de artă populară românească. Alba Iulia: Editura Reîntregirea. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]