Biserica de lemn a lui Boțog din Mura Mare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Biserica de lemn a lui Boțog din Mura Mare, vedere de ansamblu, sept. 2008
Biserica de lemn a lui Boțog din Mura Mare, iconostasul, sept. 2008

Biserica de lemn a lui Boțog din Mura Mare, comuna Gornești, județul Mureș a fost construită inițial în satul Iara de Mureș și datează probabil din secolul XVIII sau din cel anterior. Distrusă în mare parte, biserica a fost restaurată și se află în curtea Muzeului Etnografic din Reghin.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica de lemn din Iara de Mureș, monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea, amintită în Șematism în anul 1760 cu 50 de familii de români, este și un document istoric, certificatul prezenței odinioară a românilor la Iara. Vândută la Isla, pentru a se construi din materialul ei o anexă gospodărească, biserica a fost răscumpărată de Boțog Iosif, în 1820, și amplasată în livada gospodăriei sale, în vale de celălalt lăcaș de lemn din Mura Mare. Pereții sunt construiți din câte șase bârne de stejar și înscriu un plan dreptunghiular, cu absida nedecroșată, poligonală, cu patru laturi, prezentând particularitatea arhaică, a unghiului în ax. Un luminator a fost crestat în două bârne ale absidei, asemănător cu cele de la Cetățuia (Vaslui), Bătești (Timiș) sau Păniceni (Cluj)[1]. Pridvorul cu clopotniță deasupra, este o intervenție mai târzie. Condiderată proprietate a familiei Boțog, biserica se va fi bucurat de grija acesteia până la moartea lui Iosif Boțog (nepot sau strănepot al cumpărătorului)[2]. După aceea, ajunsă în paragină, biserica a fost salvată prin aducerea și reconstrucția ei în Muzeul etnografic din Reghin, în perioada 1996-1998, unde a primit hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ioana Cristache-Panait, Biserici de lemn monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, mărturii de continuitate și creație românească, pag.223
  2. ^ Ioana Cristache-Panait, Biserici de lemn monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, mărturii de continuitate și creație românească, pag.224

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii
  • Cristache-Panait, Ioana (). Biserici de lemn monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, mărturii de continuitate și creație românească. Alba Iulia: Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Albei Iuliei. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). Arhitectura de lemn din Transilvania. I: județele Alba, Mureș și Harghita. București: Editura Museion. ISBN 973-95328-9-6. 
  • Man, Ioan Eugen (). Biserici de lemn din județul Mureș. Monumente de artă populară românească. Alba Iulia: Editura Reîntregirea. 


Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]