Biserica de lemn din Chidea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Chidea, județul Cluj, 2008.
Biserica de lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Chidea, județul Cluj, foto: septembrie 2011.
Iconostasul bisericii de lemn din Chidea, județul Cluj, 2008
Maica Domnului cu Pruncul
Iisus binecuvântând

Biserica de lemn din Chidea, comuna Vultureni, județul Cluj, datează din anul 1764 [1]. Are hramul „Sfântul Gheorghe”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: CJ-II-m-B-07564.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Este o construcție modestă ca dimensiuni, construită din bârne de stejar, în anul 1764. Planul este compus din pronaos, naos și altar poligonal. Turnul-cloptniță are forma unei prisme, cu secțiunea din plan pătrată, încoronat cu un coif scund, tronconic, acoperit cu șindrilă[2]. Pe latura de est a absidei altarului a fost practicată o fereastră, ulterior lărgită, fapt dovedit de fragmentul de inscripție (17...) incizat pe grinda alăturată. Intrarea aflată pe latura sudică a pronaosului are usciorii decorați cu rozete și motive romboidale. La interior pronaosul este tăvănit, iar naosul acoperit de o boltă semicilindrică.

Picturile interioare au fost acoperite de un strat opac de vopsea. Prestolul de piatră este acoperit cu un relief plat și are o inscripție, cu caractere chirilice, din anul 1764. Aceeași dată poate fi citită și pe una dintre icoanele tâmplei[3].

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Cristache-Panait, Ioana (). „Valențele istorice și artistice ale bisericilor de lemn din județul Cluj, propuse pe lista monumentelor”. Monumente Istorice și de Artă. 1980 (I): 32–41. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Decorația sculptată a monumentelor istorice din lemn din județul Cluj”. Monumente Istorice și de Artă. 1980 (I): 42–47. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Considerații privind tipologia monumentelor istorice de lemn din județul Cluj”. Revista Muzeelor și Monumentelor, Monumente Istorice și de Artă. 1981 (I): 57–61. 
  • Monumente istorice și de artă religioasă din arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Cluj Napoca: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului. . 

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lăcașuri de cult din România
  2. ^ Nicolae Sabău, Biserici de lemn din Podișul Transilvano-Someșan, Monumente istorice și de artă religioasă din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului Cluj: pag.211
  3. ^ Nicolae Sabău, Biserici de lemn din Podișul Transilvano-Someșan, Monumente istorice și de artă religioasă din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului Cluj: pag.212

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]