Biserica de lemn din Chidea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Biserica de lemn din Chidea, județul Cluj, 2008.
Biserica de lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Chidea, județul Cluj, foto: septembrie 2011.
Iconostasul bisericii de lemn din Chidea, județul Cluj, 2008
Maica Domnului cu Pruncul
Iisus binecuvântând

Biserica de lemn din Chidea, comuna Vultureni, județul Cluj, datează din anul 1764 [1]. Are hramul „Sfântul Gheorghe”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: CJ-II-m-B-07564.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Este o construcție modestă ca dimensiuni, construită din bârne de stejar, în anul 1764. Planul este compus din pronaos, naos și altar poligonal. Turnul-cloptniță are forma unei prisme, cu secțiunea din plan pătrată, încoronat cu un coif scund, tronconic, acoperit cu șindrilă[2]. Pe latura de est a absidei altarului a fost practicată o fereastră, ulterior lărgită, fapt dovedit de fragmentul de inscripție (17...) incizat pe grinda alăturată. Intrarea aflată pe latura sudică a pronaosului are usciorii decorați cu rozete și motive romboidale. La interior pronaosul este tăvănit, iar naosul acoperit de o boltă semicilindrică.

Picturile interioare au fost acoperite de un strat opac de vopsea. Prestolul de piatră este acoperit cu un relief plat și are o inscripție, cu caractere chirilice, din anul 1764. Aceeași dată poate fi citită și pe una dintre icoanele tâmplei[3].

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Cristache-Panait, Ioana (). „Valențele istorice și artistice ale bisericilor de lemn din județul Cluj, propuse pe lista monumentelor”. Monumente Istorice și de Artă. 1980 (I): 32–41. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Decorația sculptată a monumentelor istorice din lemn din județul Cluj”. Monumente Istorice și de Artă. 1980 (I): 42–47. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Considerații privind tipologia monumentelor istorice de lemn din județul Cluj”. Revista Muzeelor și Monumentelor, Monumente Istorice și de Artă. 1981 (I): 57–61. 
  • Monumente istorice și de artă religioasă din arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Cluj Napoca: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului. . 

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lăcașuri de cult din România
  2. ^ Nicolae Sabău, Biserici de lemn din Podișul Transilvano-Someșan, Monumente istorice și de artă religioasă din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului Cluj: pag.211
  3. ^ Nicolae Sabău, Biserici de lemn din Podișul Transilvano-Someșan, Monumente istorice și de artă religioasă din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului Cluj: pag.212

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]