Sari la conținut

Biserica de lemn din Bădeni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Bădeni, foto: martie 2010.
Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Bădeni, foto: aprilie 2011.
Ancadramentul intrării în biserică, bogat decorat cu motivul frânghiei împletite și motive vegetale stilizate
Masa altarului
Pictura altarului
Interiorul navei
Iconostasul văzut din corul bisericii
Cruce veche de lemn pictată
Epitaful
Ceată de îngeri
Bolta altarului, inscripția care datează pictura
Timpanul de vest al naosului (detaliu)
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica de lemn din Bădeni

Biserica de lemn din Bădeni, comuna Moldovenești, județul Cluj, datează din anul 1765.[1] Biserica are hramul „Sfântul Nicolae” și se află pe lista monumentelor istorice din județul Cluj sub codul LMI: CJ-II-m-B-07522.

La 7 km după ieșirea din municipiul Turda, spre Alba Iulia, se ramifică șoseaua spre satul Bădeni, localitate așezată pe afluentul cu același nume al Arieșului. Descoperiri arheologice importante permit atestarea unor forme de viețuire încă din epoca bronzului.

Biserica de lemn „Sfântul Nicolae”, monument de arhitectură, se află în partea de nord a așezării. Biserica este clădită din bârne de brad, pe o temelie de piatră, Edificiul a fost înălțat spre mijlocul secolului al XVIII-lea. Planimetria este cea comună zonei: absida altarului pentagonală decroșată, naos și pronaos rectangular, turnul ridicat peste pronaos. Intrarea se face pe latura sudică în naos. Pronaosul este tăvănit,iar naosul și parțial absida altarului sunt acoperite cu câte o boltă semicilindrică din scândură. Cafasul a fost adăugat în 1871.

Edificiul a suferit o serie de transformări exterioare, cum ar fi închiderea galeriei turnului, înlocuirea învelitorii cu tablă, tencuiala exterioară.

În absidă se păstrează fragmentar pictura murală datată pe boltă cu cifre arabe în 1765, realizată de un artist talentat, având un desen sigur și viguros. Pictura tâmplei aparține unui alt pictor din a doua jumătate a veacului al XVIII-lea, care mai păstrează în stilul său unele elemente de tradiție brâncovenească[2]. Naosul conservă o parte din pictura murală, în special pe bolta cilindrică. Mai multe icoane pictate pe sticlă provin din centrul de pictură de la Nicula.

Biserica necesită reparații și lucrări de consolidare urgente.

  1. ^ Biserici de Lemn din România
  2. ^ Opriș și colab. 2001,
Studii regionale
  • Opriș, Ioan; Bodea-Bonfert, Mihaela și Porumb, Marius (). Monumente istorice de pe Valea Arieșului - itinerarii culturale. București: Oscar Print. ISBN 973-8224-19-5. 
  • Istoricul bisericii de lemn „Sfântul Nicolae” din Bădeni - preot paroh Liviu Bodea
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Valențele istorice și artistice ale bisericilor de lemn din județul Cluj, propuse pe lista monumentelor”. Monumente Istorice și de Artă. 1980 (I). 
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Decorația sculptată a monumentelor istorice din lemn din județul Cluj”. Monumente Istorice și de Artă. 1980 (I). 
  • Toșa, Ioan (). „Biserici de lemn din împrejurimile Clujului și Huedinului”. Monumente istorice și de artă religioasă din arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului,. 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior

[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior

[modificare | modificare sursă]