Sari la conținut

Biserica de lemn din Moldovenești, Cluj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica după lucrările de renovare (foto: aprilie, 2011)
Interiorul navei
Iisus Pantocrator (David Zugravu de la Curtea de Argeș)
Maica Domnului cu Pruncul (David Zugravu de la Curtea de Argeș)

Biserica de lemn din Moldovenești, comuna Moldovenești, județul Cluj a fost construită în jurul anului 1900 pentru românii care lucrau pe moșia baronului Jósika Gábor. Are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Biserica nu se află pe noua listă a monumentelor istorice.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Comuna Moldovenești se află la ieșirea Arieșului dintre munți. Satul este menționat în documente din secolul al XIV-lea, însă descoperiri arheologice și numismatice au pus în evidență vestigii ce demonstrează o locuire timpurie, încă din secolul al XI-lea. Pe dealul numit “Cetate” , cercetări arheologice sumare au permis identificarea unei cetăți din perioada feudalismului timpuriu (secolele XI-XIII). Cetatea a parcurs două faze, prima când se înconjoară de un val de pământ, cea de-a doua când se ridică și ziduri de piatră fasonată. Viața cetății înceteză la scurt timp după distrugerile produse de tătari, la năvălirea din 1241[1].

De la vechea biserică de lemn -radical modificată– provin două frumoase icoane împărătești, aflate în colecția Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din Cluj-Napoca. Pictate în stil tradițional brâncovenesc, aceste icoane sunt operele lui David Zugravul, artist ce își are obârșia la sudul Carpaților, la Curtea de Argeș. Icoana „Maria cu Pruncul” este semnată „David Zugraful”, iar pe cea cu „Isus Pantocrator” apare inscripția „Acestă icoană o au plătit Ionu, Tudoru și cu Pătru. 1748”[2].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Opriș și Porumb, Monumente istorice de pe Valea Arieșului - itinerarii culturale
  2. ^ Marius Porumb, Dicționar de pictură veche românească din Transilvania (sec. XIII-XVIII), Editura Academiei Române, București, 1998.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Opriș, Ioan; Bodea-Bonfert, Mihaela și Porumb, Marius (). Monumente istorice de pe Valea Arieșului - itinerarii culturale. București: Oscar Print. ISBN 973-8224-19-5. 
  • Preot paroh Liviu Bodea - Istoricul bisericii de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Moldovenești

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]