Biserica de lemn din Osoi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Osoi, comuna Recea-Cristur, județul Cluj, foto. noiembrie 2012.
Biserica (sud-est)
Ușile împărătești
Interiorul navei
Piciorul mesei altarului
Altar, latura de nord: Punerea în mormânt (detaliu)
Pictura tâmplei: prooroci
Detaliu din pictura parietală realizată de preotul zugrav Ioan Perșe
Tăierea împrejur
Botezul Domnului
Sărutul lui Iuda
Timpanul de vest al naosului (centru): Adam și Eva
Anul realizării picturii trecut deasupra ușii dintre naos și pronaos
Ușa pictată dintre naos și pronaos: Apostolul Petru
Biserica din depărtare
Biserica (est)
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica de lemn din Osoi

Biserica de lemn din Osoi, comuna Recea-Cristur, județul Cluj, datează din anul 1800 [1]. Are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: CJ-II-m-B-07730.

Istoric[modificare | modificare sursă]

În secolul al XVIII-lea satul avea biserică, construită la o dată necunoscută. Amintirea ei este perpetuată de prestolul aflat în preajma actualei biserici.

Biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost construită în 1800, pictată în 1821 de Ioan Perșe din Elciu, sfințită în 1822 de episcopul Vasile Moga și resfințită în 6 noiembrie 2005 de episcopul vicar Vasile Someșanul. În anul 2003 au început lucrările de construcție a unei noi biserici, ale cărei temelii au fost sfințite în 9 mai 2004 de episcopul vicar Vasile Someșanul.

Trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” are un plan identic cu al majorității bisericilor de lemn din Podișul transilvano-someșan: pronaosul și naosul de formă rectangulară, iar absida altarului de formă poligonală, mai îngustă decât restul clădirii. Deasupra pronaosului se află turnul-clopotniță, de forma unei prisme, cu secțiunea din plan pătrată, cu galerie în partea superioară a tamburului, încoronat cu un coif ascuțit. Intrarea în biserică se deschide în peretele sudic al pronaosului. Pronaosul este tăvănit, iar naosul și altarul au câte o boltă semicilindrică. Pereții interiori au fost acoperiți cu picturi în anul 1821 de zugravul Ioan Perșe, paroh al Elciului. Pictura se mai păstrează doar fragmentar.

Patrimoniu: clopote de 30 de kg; 40 de kg.

Icoane: Nașterea Domnului-sec.XVII, Iisus învățător sec.XVIII, Maica Domnului cu Pruncul sec.XVIII.

Cărți: Chiracodromion, Bălgrad, 1699; Penticostarion, Râmnic, 1743; Triodion, București, 1747 (însemnări: acest Triod îi a satului Osoiu, 1834; Acest Triod îi prin cheltuiala satului. Scris-am eu, popa Gligor), Evanghelie, Blaj, 1776, (însemnare cu caractere chirilice, nedatată, autor popa Matei din Codor, notarăș sobornicesc, prin care se arată că Evanghelia a fost cumpărată de câțiva săteni pentru biserică; însemnare cu caractere latine, datată 5 iuliu 1901, autor Alexandru Pop, arătând că Evanghelia a fost dată bisericii greco-catolice din Osoiu, filială nou convertită, aparținătăoare parohiei Huzmezeu); Apostol, Blaj, 1802; Strastnic, Blaj, 1817.

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii regionale
  • augustin Pădurean și Teofil Herineanu - Protopopiatul Ortodox Român Dej, Editura Renașterea, Cluj-Napoca, 2010, pag.380-385, 548.
  • Monumente istorice și de artă religioasă din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului/ Stelian Pascu, Virgil Vătășianu, Marius Porumb, Editura Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului, 1982, pag.220.
  • Cîmpian, Felicia Elena (). Bisericile de lemn din zonele Călatei, Gilăului, Hășdatelor și Clujului. Aspecte istorico-etnografice și arhitectură tradițională. Cluj Napoca: Risoprint. ISBN 973-656-219-0. 
  • Cîmpian, Felicia Elena (). Pictura și elementele decorative în bisericile de lemn din zonele Călatei, Gilăului, Hășdatelor și Clujului. Cluj Napoca: Risoprint. ISBN 973-656-220-4. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Valențele istorice și artistice ale bisericilor de lemn din județul Cluj, propuse pe lista monumentelor”. Monumente Istorice și de Artă. 1980 (I): 32–41. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Decorația sculptată a monumentelor istorice din lemn din județul Cluj”. Monumente Istorice și de Artă. 1980 (I): 42–47. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Considerații privind tipologia monumentelor istorice de lemn din județul Cluj”. Revista Muzeelor și Monumentelor, Monumente Istorice și de Artă. 1981 (I): 57–61. 
  • Pr.Grigore Linul, „Biserica veche din Osoi-Monument de spiritualitate ortodoxă” în Renașterea, anul XVII, nr. 9/2005, p.8,[ISSN 1223-4435].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]