Biserica de lemn din Copăceni, Cluj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Fosta biserică de lemn din Copăceni,
județul Cluj

Biserica de lemn din Copăceni, comuna Săndulești, județul Cluj a fost construită în anul 1738 [1]. Biserica a fost demolată.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica, de dimensiuni modeste era făcută din grinzi de brad, bine netezite, tălpile bisericii fiind din stejar. Turnul, mic și fără un aspect estetic deosebit nu a suferit modificări în 1884 când biserica a fost micșorată. Tot atunci s-au executat și ultimele lucrări de reparație [2].

Biserica avea o ușă pe partea de sud, lățimea bisericii fiind de 6 m, lungimea, cu tot cu altar de aproximativ 11,5 m iar înălțimea totală ajungea spre 13-13,5 m [2].

Biserica avea un singur clopot, la data vizitării bisericii de către Atanasie Popa (august 1930), acesta fiind crăpat. Pe clopot se putea citi anul 1777, probabil anul în care acesta a fost turnat [2].

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Popa, Atanasie (iunie 1932). „Biserici vechi de lemn românești din Ardeal”. Anuarul Comisiunii Monumentelor Istorice. Secția pentru Transilvania. IV. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Popa, Atanasie (1932-38). "Biserici vechi de lemn românești din Ardeal". Anuarul Comisiunii Monumentelor Istorice. Secția pentru Transilvania. 1932-1938 (vol. IV)
  2. ^ a b c dito