Biserica de lemn din Cipăieni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Biserica de lemn din Cipăieni, comuna Sânger, județul Mureș a fost biserica comunității din satul Chimitelnic (vechea denumire a satului Cipăieni). În anul 1924, în urma primirii acordului de la Comisiunea Monumentelor Istorice - secția pentru Transilvania, biserica a fost demolată. Avea hramul "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil"[1].

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Construită probabil în a doua parte a secolului al XVII-lea, biserica de lemn păstra pe unul din ușciorii intrării următoarea inscripție: "anul 1670 craiul Mihail Apafi". Iconostasul a fost pictat de către zugravul Ban Vasile, acest fapt fiind amintit în însemnarea amplasată în spatele tâmplei: "cu binecuvântarea Tatălui și a Fiului și a Duhului Sfânt, acest fruntariu s-a zugrăvit prin osteneala și cheltuiala a face milostenie pentru binecuvântarea a toate neamurile, anul 1711, zugrav Ban Vasile"[2].

Sub aspect constructiv, biserica avea pe latura de sud un pridvor. Deasupra pronaosului, un mic turn-clopotniță a fost amplasat. Intrarea bisericii a fost decorată cu bine-cunoscutul motiv al frânghiei.

Două fotografii ale acestei biserici se păstrează în arhiva Comisiunii Monumentelor Istorice, secția pentru Transilvania, arhivă aflată la Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Sub codul C3-4763 este înregistrată fotografia ce surprinde exteriorul bisericii de lemn din Cipăieni iar sub codul C3-4764, de la aceeași biserică se păstrează imaginea navei bisericii.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Man, Ioan Eugen (2009). Biserici de lemn din județul Mureș. Monumente de artă populară românească, pag. 529
  2. ^ Cristache-Panait, Ioana (1987). Biserici de lemn monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, mărturii de continuitate și creație românească, pag. 279

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii
  • Cristache-Panait, Ioana (). Biserici de lemn monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, mărturii de continuitate și creație românească. Alba Iulia: Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Albei Iuliei. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). Arhitectura de lemn din Transilvania. I: județele Alba, Mureș și Harghita. București: Editura Museion. ISBN 973-95328-9-6. 
  • Man, Ioan Eugen (). Biserici de lemn din județul Mureș. Monumente de artă populară românească. Alba Iulia: Editura Reîntregirea. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]