Sari la conținut

Biserica de lemn din Gârbău

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Gârbău, județul Cluj (septembrie 2020)
Absida altarului

Biserica de lemn din Gârbău, comuna Gârbău, județul Cluj, datează din secolul al XIX-lea [1]. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: CJ-II-m-B-07618 și are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.

Istoric și trăsături

[modificare | modificare sursă]

Biserica a fost construită între anii 1845-1848, în timpul păstoririi preotului Vasile Lobonț. Este construită din bârne de lemn de brad, pe tălpoaie din lemn de stejar. Biserica are o lățime de 6 m și un altar decroșat, de formă hexagonală în suprafață de 10 metri pătrați. Iconostasul este confecționat din lemn de brad având trei deschizături unde se află trei dvere. Șindrila de pe acoperiș a fost înlocuită cu țiglă în anul 1967. Tot atunci i s-a adosat și pridvorul închis și a fost modificat turnul. Biserica nu a fost pictată niciodată, fiind împodobită doar cu icoane și ștergare. În anul 2013 au avut loc lucrări de reparații la structură și la acoperiș.

Studii regionale
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Valențele istorice și artistice ale bisericilor de lemn din județul Cluj, propuse pe lista monumentelor”. Monumente Istorice și de Artă. 1980 (I). 
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Decorația sculptată a monumentelor istorice din lemn din județul Cluj”. Monumente Istorice și de Artă. 1980 (I). 
  • Toșa, Ioan (). „Biserici de lemn din împrejurimile Clujului și Huedinului”. Monumente istorice și de artă religioasă din arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului,. 

Imagini din exterior

[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica de lemn din Gârbău