Biserica de lemn Sf. Arhangheli din Deag

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Biserica de lemn din Deag cu hramul Sf. Arhangheli, judeţul Mureş. Foto: august 2009
Clopotniţa bisericii de lemn din Deag cu hramul Sf. Arhangheli, judeţul Mureş. Foto: august 2009

Biserica de lemn Deag-Sf. Arhangheli, din satul Deag, aparținător de orașul Iernut, județul Mureș, datează din anul 1765[1]. Datarea acestei biserici nu este precisă, aceasta realizându-se pe baza unor icoane realizate de popa Nicolae zugrav, din 1764[2]. Are hramul Sf. Arhangheli și se află pe noua listă a monumentelor istorice înregistrată sub codul: MS-II-m-A-15653.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Aflată în apropierea celeilalte biserici de lemn din Deag, cea cu hramul Buna Vestire, biserica cu hramul Sf. Arhangheli are lungimea de 16,5 m iar lățimea aproximativ 5,5 m. În decursul timpului a suferit diferite modificări, cum ar fi lungirea ei sau schimbarea acoperișului de paie cu unul de șindrilă. Șematismul jubiliar al bisericii greco-catolice din anul 1900 precizează că în anul 1850 era acoperită cu paie. Tot atunci a fost renovată. Pronaosul și naosul bisericii sunt acoperite de o boltă comună, semicilindrică. Absida altarului, care este dreptunghiulară, nedecroșată, este acoperită de o boltă semicilindrică mult mai mică și mai scurtă decât cea care acoperă naosul și pronaosul.

Pictura ce împodobește pereții acestei biserici este mai puțin bine păstrată comparativ cu pictura bisericii vecine, cea cu hramul Buna Vestire.


Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lăcașuri de cult din România
  2. ^ Ioan Eugen Man - Biserici de lemn din județul Mureș. Monumente de artă populară românească, pag. 35

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii
  • Cristache-Panait, Ioana (). Biserici de lemn monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, mărturii de continuitate și creație românească. Alba Iulia: Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Albei Iuliei. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). Arhitectura de lemn din Transilvania. I: județele Alba, Mureș și Harghita. București: Editura Museion. ISBN 973-95328-9-6. 
  • Man, Ioan Eugen (). Biserici de lemn din județul Mureș. Monumente de artă populară românească. Târgu Mureș: Editura Nico. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]