Sari la conținut

Biserica de lemn din Băgaciu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Băgaciu
Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Băgaciu, comuna Pălatca, județul Cluj, foto: decembrie 2011.
Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Băgaciu, comuna Pălatca, județul Cluj, foto: decembrie 2011.
Turnul-clopotniță
Îmbinări
Piciorul mesei altarului
În altar
Ușile împărătești
Sfătul (89 de ani)
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica de lemn din Băgaciu

Biserica de lemn din Băgaciu, comuna Pălatca, județul Cluj, datează aproximativ din anul 1700.[1] Biserica are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: cod LMI CJ-II-m-B-07524.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica de lemn din Băgaciu, comuna Pălatca, este un edificiu încă în folosință, ridicat, probabil, la începutul secolului al XVIII-lea. Biserica se înalță pe un deal din partea de miazăzi a satului. Lăcașul cuprinde încăperile obișnuite: pronaos, naos și absida altarului poligonală, decroșată. La capătul vestic al coamei acoperișului se înalță turnul-clopotniță, încoronat cu un coif tronconic. Intrarea în biserică se deschide în fațada vestică[2].

Decorul sculptat. Biserica nu a fost împodobită cu decor sculptat.

Pictură. Pereții interiorului sunt acoperiți cu un tapet deja vechi și uzat, cu motive florale.

Patrimoniul. Icoanele pe lemn care se aflau în patrimoniul bisericii cu ani în urmă: Înălțarea Domnului, datată în secolul al XVII-lea (datorită caracteristicilor stilistice destul de arhaice) și Sfântul Nicolae, icoană din secolul al XVIII-lea, nu se mai găsesc în biserică. Se păstrează câteva cruci pictate. Ușile împărătești au fost repictate.

Starea de conservare. Și în acest caz s-a folosit soluția tablei pentru acoperiș. Modificările aduse de-a lungul timpului, au îndepărtat cu totul aspectul original al interiorului, iar tapetul impiedică evaluarea stării lemnului. Talpa este așezată direct pe pământ.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Biserici de Lemn din România
  2. ^ Monumente istorice și de artă religioasă din arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, pag.216

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Cîmpian, Felicia Elena (). Bisericile de lemn din zonele Călatei, Gilăului, Hășdatelor și Clujului. Aspecte istorico-etnografice și arhitectură tradițională. Cluj Napoca: Risoprint. ISBN 973-656-219-0. 
  • Cîmpian, Felicia Elena (). Pictura și elementele decorative în bisericile de lemn din zonele Călatei, Gilăului, Hășdatelor și Clujului. Cluj Napoca: Risoprint. ISBN 973-656-220-4. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Valențele istorice și artistice ale bisericilor de lemn din județul Cluj, propuse pe lista monumentelor”. Monumente Istorice și de Artă. 1980 (I): 32–41. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Decorația sculptată a monumentelor istorice din lemn din județul Cluj”. Monumente Istorice și de Artă. 1980 (I): 42–47. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Considerații privind tipologia monumentelor istorice de lemn din județul Cluj”. Revista Muzeelor și Monumentelor, Monumente Istorice și de Artă. 1981 (I): 57–61. 
  • Monumente istorice și de artă religioasă din arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Cluj Napoca: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului. . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]