Biserica de lemn din Ciuleni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Ciuleni, județul Cluj, 2009
Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Ciuleni, județul Cluj, foto: martie, 2011.
Interiorul navei spre iconostas
Ușile împărătești
Icoană împărătească: Iisus binecuvântând
Icoană împărătească: Maica Domnului cu Pruncul
Icoană pe lemn: Sfântul Nicolae
Minunatul triptic de pe catapeteasmă
Timpanul de vest al naosului
Sărutarea cea vicleană
Bolta naosului
Sfântul Ilie și carul lui de foc
Fecioarele nebune
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica de lemn din Ciuleni

Biserica de lemn din Ciuleni, comuna Mărgău, județul Cluj, a fost edificată aproximativ în anul 1747[1]. Are hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: CJ-II-m-B-07569.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, din satul Ciuleni, comuna Mărgău, situată în cimitirul sătesc, este construită din bârne de brad îmbinate în cheotoare dreaptă și coadă de rândunică.

Din punct de vedere planimetric, construcția se compune din pronaos și naos, înscrise într-un dreptunghi unitar, cu o absidă de formă poligonală, cu doi pereți retrași, paraleli cu ai naosului, doi oblici aproape egali și unul mai scurt, paralel cu cel care desparte spațiul altarului de naos.[2]

Naosul are o boltă semicilindrică, ale cărei „blăni" sunt fixate direct, cu multă măiestrie, pe pereții laterali, cu capetele pe cei interiori: peretele despărțitor de pronaos și peretele tâmplei. Și altarul are o boltă pe porțiunea pereților retrași, în rest fiind tăvănit simplu.

Pronaosul este tăvănit și pe grinzile sale laterale sunt bine fixați stâlpii de susținere ai clopotniței de înălțime mijlocie, cu coiful octogonal peste o galerie închisă.[2]

Pe latura vestică a fost adăugat, probabil în anul 1899, un pridvor, a cărui cunună a înlocuit pe acea latură a construcției vechea cosoroabă de sprijin a căpriorilor. Tot atunci a fost refăcut complet și acoperișul.

Pictura, de o bună calitate artistică, este realizata în 1859, și se prezintă într-o stare destul de bună. Din patrimoniul mobil al bisericii fac parte valoroase icoane pe lemn și sticlă.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.cimec.ro/Monumente/LacaseCult/RO/Docum/lemnBazaDate.htm[nefuncțională]
  2. ^ a b Câmpian, Bisericile de lemn din zonele Călatei, Gilăului, Hășdatelor și Clujului.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Cîmpian, Felicia Elena (). Bisericile de lemn din zonele Călatei, Gilăului, Hășdatelor și Clujului. Aspecte istorico-etnografice și arhitectură tradițională. Cluj Napoca: Risoprint. ISBN 973-656-219-0. 
  • Cîmpian, Felicia Elena (). Pictura și elementele decorative în bisericile de lemn din zonele Călatei, Gilăului, Hășdatelor și Clujului. Cluj Napoca: Risoprint. ISBN 973-656-220-4. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Valențele istorice și artistice ale bisericilor de lemn din județul Cluj, propuse pe lista monumentelor”. Monumente Istorice și de Artă. 1980 (I): 32–41. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Decorația sculptată a monumentelor istorice din lemn din județul Cluj”. Monumente Istorice și de Artă. 1980 (I): 42–47. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Considerații privind tipologia monumentelor istorice de lemn din județul Cluj”. Revista Muzeelor și Monumentelor, Monumente Istorice și de Artă. 1981 (I): 57–61. 
  • Monumente istorice și de artă religioasă din arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Cluj Napoca: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului. . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]