Sari la conținut

Biserica de lemn din Muntele Băișorii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Muntele Băișorii, comuna Băișoara, județul Cluj, foto: iunie 2020.
Antimisul de la 1869

Biserica de lemn din Muntele Băișorii, comuna Băișoara, județul Cluj, are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. A înlocuit biserica de lemn anterioară ce data de la mijlocul secolului al XIX-lea.

Istoric și trăsături

[modificare | modificare sursă]

Biserica este construită din lemn de brad, pe o temelie de piatră și acoperită cu tablă. Are formă de navă, cu două intrări. A fost construită între anii 1951-1960 de către meșterul Patița Rubin ajutat de Miheț Nicolae, din Câmpeni, și de Cirebea Iosif, localnic. A înlocuit o altă biserică de lemn, de la 1853, ce a dăinuit până în anul 1967, când a fost demolată.

Iconostasul construit din zid, placat cu lemn, fără elemente sculptate; icoanele de pe iconostas au fost pictate de către prea cuviosul Alexandru Ghenț, actualul stareț al mănăstirii din Feleac. Pictura a fost realizată în tehnica frescă între anii 1992-1994.

În biserică se păstrează un antimis de la 1869. Casa parohială este construită în anul 1714, din lemn de brad, renovată în anul 2006.

  • Cîmpian, Felicia Elena (). Bisericile de lemn din zonele Călatei, Gilăului, Hășdatelor și Clujului. Aspecte istorico-etnografice și arhitectură tradițională. Cluj Napoca: Risoprint. ISBN 973-656-219-0. 
  • Cîmpian, Felicia Elena (). Pictura și elementele decorative în bisericile de lemn din zonele Călatei, Gilăului, Hășdatelor și Clujului. Cluj Napoca: Risoprint. ISBN 973-656-220-4. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Valențele istorice și artistice ale bisericilor de lemn din județul Cluj, propuse pe lista monumentelor”. Monumente Istorice și de Artă. 1980 (I): 32–41. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Decorația sculptată a monumentelor istorice din lemn din județul Cluj”. Monumente Istorice și de Artă. 1980 (I): 42–47. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Considerații privind tipologia monumentelor istorice de lemn din județul Cluj”. Revista Muzeelor și Monumentelor, Monumente Istorice și de Artă. 1981 (I): 57–61. 
  • Monumente istorice și de artă religioasă din arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Cluj Napoca: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului. . 
  • Istoricul bisericii de lemn din Muntele Băișorii - preot paroh Mija Ioan

Imagini din exterior

[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica de lemn din Muntele Băișorii