Biserica de lemn din Vaideiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Biserica de lemn din Vaideiu. Foto: martie 2010
Biserica de lemn văzută din drumul spre Petea (foto: noiembrie 2017.)

Biserica de lemn din Vaideiu, din localitatea omonimă, comuna Ogra, județul Mureș a fost construită în anul 1866 și restaurată în anul 1899 - conform Șematismului jubiliar de la 1900 editat de Mitropolia Greco-Catolică, deși există părerea că biserica ar putea fi mai veche[1]. Biserica nu se află pe noua listă a monumentelor istorice și are hramul „Sfinții Arhangheli".

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Analiza tipologică a edificiului îndreptățește afirmația că acesta ar fi mult mai vechi decât datele vehiculate, fiind probabil cel menționat în conscripțiile secolului al XVIII-lea. Planul bisericii este dreptunghiular, cu altarul nedecroșat, de formă poligonală, cu cinci laturi. Dimensiunile navei originare erau reduse: 10,35m/5,80m; ele au fost amplificate în 1866 sau 1899, spre vest, cu 2,35m, peste partea adăugată înălțându-se o clopotniță de mici dimensiuni. Interiorul este acoperit de o boltă unică, semicilindrică.

Pictura navei a fost realizată în anul 1840 de Teodor Tocaciu din Gherla, în timp ce pictura altarului datează din 1881[2].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Biserici de lemn din județul Mureș. Monumente de artă populară românească, pag. 205
  2. ^ Ioana Cristache-Panait, Biserici de lemn monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, mărturii de continuitate și creație românească, pag.253

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii
  • Cristache-Panait, Ioana (). Biserici de lemn monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, mărturii de continuitate și creație românească. Alba Iulia: Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Albei Iuliei. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). Arhitectura de lemn din Transilvania. I: județele Alba, Mureș și Harghita. București: Editura Museion. ISBN 973-95328-9-6. 
  • Man, Ioan Eugen (). Biserici de lemn din județul Mureș. Monumente de artă populară românească. Alba Iulia: Editura Reîntregirea. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]