Biserica de lemn din Tioltiur

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Tioltiur, județul Cluj, 2009
Iconostasul și intrările în absida altarului

Biserica de lemn din satul Tioltiur, comuna Cornești, județul Cluj, este un vechi lăcaș de cult greco-catolic, edificat în preajma anului 1800[1]. Biserica are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: cod LMI CJ-II-m-B-07785.

Trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica de lemn din Tioltiur, comuna Cornești, monument istoric, a fost construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Pictura: Edificiul conservă parțial pictura murală, dezvăluind un limbaj stilistic naiv, pictorul folosind o gamă cromatică restrânsă, dominată de albastru si verde. Urme de pictură se mai zăresc în altar și în pronaos. Bolta naosului a fost refăcută și prin urmare nu păstrează pictură. Vagi urme se mai găsesc la iconostas și pe peretele de vest al naosului.

Patrimoniul: Biserica a deținut în patrimoniul său o icoană, Maica Domnului cu Pruncul, atribuită lui Andrei Zugravul și care a aparținut probabil, unui mai vechi lăcaș de cult, deoarece este datată în prima jumătate a secolului al XVIII-lea.

Starea de conservare: În 1976, când a preluat parohia, preotul a găsit biserica fără acoperiș. Din 2003, peste șindrila acoperișului s-a aplicat o folie de fibră de sticlă, exceptând turla. Deși practice, refacerile afectează aspectul tradițional al monumentului. În biserică se slujește o singură dată pe an, la Paști.

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]