Biserica de lemn din Țăgșoru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Biserica de lemn din Țăgșoru, județul Bistrița-Năsăud, în anul 2009
Masa de altar a fostei biserici de lemn greco-catolice
Iconostasul
Uși și icoane împărătești

Biserica de lemn din Țăgșoru a fost adusă din localitatea apropiată Sărmășel, județul Mureș.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica din satul Țăgșor apare în documente ca fiind construită încă din secolul XVI. Este una dintre bisericile de lemn „călătoare” ridicată inițial în satul Pogăceaua din actualul județ Mureș. De acolo a fost mutată în Sărmășel-sat. În anul 1958 a fost adusă ca donație din Sărmășel în Țăgșor. În Țăgșor a existat o veche biserică de lemn greco-catolică, care a fost dărâmată și a cărei masă de altar se poate vedea în fața intrării bisericii, actualul lăcaș de cult fiind așezat aproape pe vechiul amplasament.

În anul 1982 se finaliza pictarea pe interior a bisericii, dar și sfințirea oficială de către P.S. Iustinian Maramureșeanul. În perioada 1985-1996 slujba religioasă se oficia în regim de filie, periodic, de către preotul paroh al localității Țagu, Ioan Ciocin, de care aparținea. Parohia Ortodoxă Țăgșor a luat ființă odată cu numirea de către I.P.S. Bartolomeu Anania a preotului Simion Birou la 1 septembrie 1996.

În 1985 au avut lucrări de renovare; s-a păstrat parțial structura de lemn care a fost tencuită. A fost repictat iconostasul de lemn și apoi resfințit de către P.S. Vasile Someșanul (care se afla în acel moment la prima sa slujbă în calitate de episcop).

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii regionale

  • (1982) Monumente istorice și de artă religioasă din arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Cluj Napoca: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului.
  • Chintăuan, Ioan, Bolog, Mihaela și Pop, Florica (2002). Biserici de lemn din Bistrița-Năsăud, ghid, Cluj Napoca: Supergraph. ISBN 973-99892-4-1.
  • Man, Ioan Eugen (). Biserici de lemn din județul Mureș. Monumente de artă populară românească. Târgu Mureș: Editura Nico. 
  • Protopopiatul Ortodox Român Bistrița (coordonator preot protopop Alexandru Vidican)-Editura Karuna Bistrița, 2008.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica de lemn din Țâgșoru

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]