Biserica de lemn din Iclănzel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli” din Mădărăşeni, judeţul Mureş, adusă din localitatea învecinată Iclănzel; foto: decembrie 2009.
Absida altarului
Biserica (sud-vest)
Nava spre iconostas
Turnul-clopotniţă

Biserica de lemn din Iclănzel a fost mutată, în anul 1980, în cătunul învecinat Mădărășeni. În imediata apropiere a locului pe care se afla biserica de lemn a fost construită o biserică nouă de zid având hramul „Sfântul Vasile cel Mare”. Vechea biserică de lemn a fost construită în secolul XVIII și avea hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”[1]. După mutatea în satul Mădărășeni, biserica a primit hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Necesită o reparare urgentă a acoperișului. Biserica se află înscrisă pe lista monumentelor istorice sub codul: MS-II-m-B-15702.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica datează de la sfârșitul secolului al XVII-lea sau de la începutul celui anterior. Ea a suferit două schimbări de amplasament. În anul 1888 a fost adusă din valea Iclănzelului, prilej cu care a primit, pe latura de vest, un pridvor cu o clopotniță (până atunci adăpostul clopotelor era separat). Practicându-se o nouă intrare pe latura de vest, a fost defințată cea de pe latura sudică. Tot atunci au fost tăiate ferestre mari, iar linia decroșurilor a fost dispusă teșit[2].

În deceniul șase al secolului trecut s-a construit o biserică de zid lângă ea, la mică distanță, fapt ce trăda intenția demolării ei, de îndată ce va fi gata noul lăcaș. Demolarea a fost însă oprită, iar în anii 1979-1981 biserica a fost strămutată în cătunul Mădărășeni. I-a fost adăugată o încăpere închisă cu clopotniță deasupra, precedată de o prispă. S-a refăcut acoperirea interioară, respectându-se structura inițială a bolții comune întregului spațiu, cu timpan pe vest și panouri curbe pe est[3].

Se păstrează și o parte din icoanele ce au împodobit fruntariul lăcașului de cult, din păcate uleite; prin restaurare s-ar putea situa printre realizările de frunte ale primei jumătăți a secolului al XVIII-lea.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lăcașuri de cult din România
  2. ^ Ioana Cristache-Panait, Biserici de lemn monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, mărturii de continuitate și creație românească, pag.230
  3. ^ Ioana Cristache-Panait, Biserici de lemn monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, mărturii de continuitate și creație românească, pag.230

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii
  • Cristache-Panait, Ioana (). Biserici de lemn monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, mărturii de continuitate și creație românească. Alba Iulia: Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Albei Iuliei. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). Arhitectura de lemn din Transilvania. I: județele Alba, Mureș și Harghita. București: Editura Museion. ISBN 973-95328-9-6. 
  • Man, Ioan Eugen (). Biserici de lemn din județul Mureș. Monumente de artă populară românească. Alba Iulia: Editura Reîntregirea. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Alte Imagini[modificare | modificare sursă]