Biserica de lemn din Dretea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Biserica de lemn din Dretea, 2008
Portalul interior, spre navă, 2008
Iconostas, 2008

Biserica de lemn din Dretea din localitatea omonimă în județul Cluj a fost transferată și restaurată în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului unde a fost resfințită în anul 2006. Construcția din bârne închetorate este datată de o însemnare de carte din 1672. În interior se păstrează o frumoasa pictură parietală datată în 1742. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: SB-II-a-A-12012, ce cuprinde Muzeul Tehnicii Populare din Sibiu în ansamblul lui.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Biserica, achiziționată de Muzeul în Aer Liber din Sibiu și reconstruită în Dumbrava Sibiului în 2006, provine din satul Dretea, comuna Mănăstireni, județul Cluj.

Datorită și unei inscripții făcute pe o Evanghelie în data de 8 mai 1903, și anume „Sfânta biserică din Dretea, precum am aflat scris într-un Orologiu vechi s-au edificat în anul 1672, fiind preot Popa Mihai“, construcția bisericii a fost datată în anul 1672.[1]

Interiorul bisericii a fost pictat în 1742, după cum o dovedește pisania aflată în stânga iconostasului, în partea superioară, a cărui transcriere o redăm mai jos: "Acestu frontaru svuntu lau răscumpearat Nistor Gheorghie cu feciori lui, cu Gherman și cu Nistor și cu Gevrilă și cu gasda alu Maria Petrui, pomănirea aloru, pomane în viaci, pomane loru, anul de la H[ri]stosu 1742".

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Capela Sixtină“ a bisericilor de lemn din Dumbrava Sibiului articol de Alexandru Chituță în Ziarul Lumina, Vineri, 7 August 2009.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii regionale
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Valențele istorice și artistice ale bisericilor de lemn din județul Cluj, propuse pe lista monumentelor”. Monumente Istorice și de Artă. 1980 (I): 32–41. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Decorația sculptată a monumentelor istorice din lemn din județul Cluj”. Monumente Istorice și de Artă. 1980 (I): 42–47. 
  • Toșa, Ioan (). „Biserici de lemn din împrejurimile Clujului și Huedinului”. Monumente istorice și de artă religioasă din arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului,: 229–248, Cluj. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]