Sari la conținut

Biserica de lemn din Giurcuța de Sus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn „Sfântul Ierarh Nicolae” din Giurcuța de Sus, comuna Beliș, județul Cluj, foto: septembrie 2011.
Biserica din depărtare
Interiorul navei
Timpanul de vest al naosului
Împrejurimi
Împrejurimi
Biserica (sud-vest)
Ușile împărătești
Clopotul
Icoana de hram
Preotul paroh Petran Păunel
Sfătul Olivian Popa

Biserica de lemn din Giurcuța de Sus, comuna Beliș, județul Cluj, datează probabil de la începutul secolului XIX. Biserica are hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” și nu figurează pe noua listă a monumentelor istorice din județul Cluj.

Satul Giurcuța de Sus este un sat de munte aparținând din punct de vedere administrativ de comuna Beliș. Are gospodăriile risipite ca toate satele din zona Munților Apuseni. Accesul în sat este dificil, pe un vechi drum forestier care a fost pietruit cu fonduri de la Uniunea Europeană.

Nu există izvoare scrise privind vechimea acestei biserici. Conform tradiției orale, ea a fost construită nu mai târziu de începutul secolului XIX. Anul însemnat la baza turnului (1875), nu este anul construirii bisericii, ci marchează momentul mutării ei pe actualul amplasament. Locuitorii fiind săraci, inițial biserica nu a fost pictată. Actuala pictură, de o factură modestă din punct de vedere artistic, a fost realizată în timpul lucrărilor de renovare dintre anii 1970-1973. Iconostasul actual a fost adus de la Biserica de lemn din Poiana Horea la momentul înlocuirii acestuia cu unul nou.

  • Cîmpian, Felicia Elena (). Bisericile de lemn din zonele Călatei, Gilăului, Hășdatelor și Clujului. Aspecte istorico-etnografice și arhitectură tradițională. Cluj Napoca: Risoprint. ISBN 973-656-219-0. 
  • Cîmpian, Felicia Elena (). Pictura și elementele decorative în bisericile de lemn din zonele Călatei, Gilăului, Hășdatelor și Clujului. Cluj Napoca: Risoprint. ISBN 973-656-220-4. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Valențele istorice și artistice ale bisericilor de lemn din județul Cluj, propuse pe lista monumentelor”. Monumente Istorice și de Artă. 1980 (I): 32–41. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Decorația sculptată a monumentelor istorice din lemn din județul Cluj”. Monumente Istorice și de Artă. 1980 (I): 42–47. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Considerații privind tipologia monumentelor istorice de lemn din județul Cluj”. Revista Muzeelor și Monumentelor, Monumente Istorice și de Artă. 1981 (I): 57–61. 
  • Monumente istorice și de artă religioasă din arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Cluj Napoca: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului. . 
  • Istoricul bisericii de lemn din Giurcuța de Sus - preot paroh Petran Păunel Ioan

Imagini din exterior

[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior

[modificare | modificare sursă]