Sari la conținut

Biserica de lemn din Muntele Rece

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Muntele Rece, județul Cluj

Biserica de lemn din Muntele Rece, distrusă în urma unui incendiu acum câțiva ani,[1] se afla în cimitirul satului[2]. Lista monumentelor istorice surprinde pentru biserica de lemn din Muntele Rece, comuna Măguri-Răcătău hramul „Sfânta Treime” iar ca perioadă a edificării - secolul XVIII[3]. Alte surse precizează un alt hram și anume: „Învierea Domnului[2].

Biserica era construită din lemn de brad, modul de îmbinate a grinzilor fiind atât în cheotoare dreaptă cât și în coadă de rândunică. Era așezată pe o fundație de piatră. Având pronaosul și naosul dreptunghiulare, biserica avea absida altarului decroșată, poligonală cu cinci laturi. Pronaosul era podit cu scânduri și susținea turnul ce avea galeria deschisă cu arcade semicirculare și coif octogonal. Naosul avea o boltă semicilindrică. În altar bolta era semicilindrică pe lungimea pereților laterali, aceasta continuându-se prin triunghiuri sferice în dreptul celorlalți pereți ce formau absida altarului.

  1. ^ aproximativ 4-5 ani - informare primită din partea Protopopiatului Ortodox Huedin, martie 2009
  2. ^ a b Bisericile de lemn din zonele Călatei, Gilăului, Hășdatelor și Clujului. Aspecte istorico-etnografice și arhitectură tradițională - pag. 91
  3. ^ Lăcaşuri de cult din România
  • Cristache-Panait, Ioana (1980). "Valențele istorice și artistice ale bisericilor de lemn din județul Cluj, propuse pe lista monumentelor". Monumente Istorice și de Artă 1980 (I): 32-41.
  • Cîmpian, Felicia Elena (2002). Bisericile de lemn din zonele Călatei, Gilăului, Hășdatelor și Clujului. Aspecte istorico-etnografice și arhitectură tradițională, Cluj Napoca: Risoprint. ISBN 973-656-219-0.