Biserica de lemn din Silivaș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Silivaş, județul Cluj, foto: 2008.
Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Silivaș, județul Cluj, foto: martie 2012.
Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Silivaș, județul Cluj, foto: martie 2012.
Biserica în vârf de deal
Clopotnița
Clopotele bisericii
Piciorul mesei altarului
Altar: Sfinți Părinți
Altar: Sfinți Părinți
Interiorul navei
Pictura tâmplei: Iisus Mare Arhiereu
Pictura tâmplei: Apostoli
Jertfa lui Avraam
Adam și Eva

Biserica de lemn din Silivaș, orașul Gherla, județul Cluj, datează din anul 1827[1]. Are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: cod LMI CJ-II-m-B-07763.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Nu se cunoaște cu exactitate vechimea acestei biserici (nu există nici o inscripție pe grinzi, iconostas sau icoane). Ea poate fi apreciată la circa 200 de ani. Fostă biserică greco-catolică, ea a trecut în 1948 în folosința ortodocșilor. Biserica a fost pictată în jurul anului 1847, veșmântul pictat, de o bună calitate artistică, fiind distrus în cea mai mare parte. Doar în altar și în pronaos se mai disting câteva scene. E posibil ca pictura să fie realizată în mai multe etape: pe iconostas descrierile imaginilor sunt în caractere chirilice, pe bolta absidei altarului în latină, iar pe cea a naosului citate din Evanghelie multilingve: în latină, germană, maghiară și în caractere chirilice.

În patrimoniul bisericii existau cărți vechi: Strastnic (1773), Mineu (1784), Liturghier (1797), Evanghelie (1765), Penticostar (1768) duse probabil în colecția arhiepiscopiei. Clopotele bisericii vechi și ușile împărătești au fost adăpostite în altă parte, în siguranță.

Biserica se află într-o stare avansată de degradare și necesită o intervenție urgentă.

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Cîmpian, Felicia Elena (). Bisericile de lemn din zonele Călatei, Gilăului, Hășdatelor și Clujului. Aspecte istorico-etnografice și arhitectură tradițională. Cluj Napoca: Risoprint. ISBN 973-656-219-0. 
  • Cîmpian, Felicia Elena (). Pictura și elementele decorative în bisericile de lemn din zonele Călatei, Gilăului, Hășdatelor și Clujului. Cluj Napoca: Risoprint. ISBN 973-656-220-4. 
  • Monumente istorice și de artă religioasă din arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Cluj Napoca: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului. . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]