Biserica de lemn din Mănăstireni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din satul de sus, Mănăstireni, județul Cluj , publicată în 1942

Biserica de lemn din Mănăstireni este prezentată în lucrarea Biserici de lemn din Transilvania publicată de Atanasie Popa în Revista Institutului Social Banat-Crișana în 1942.

Trăsături[modificare | modificare sursă]

Datând din secolul XVIII, biserica era deschisă de Atanasie Popa ca fiind o construcție de dimensiuni mari, frumoasă și bine proporționată. Turnul bisericii avea o galerie cu arcade, la baza fleșei având patru turnulețe. Pe latura de sud, biserica avea prispă[1]. Biserica avea interiorul decorat cu o pictură frumoasă.

Alături de această biserică, A. Popa prezintă și imaginea unei alte biserici de lemn tot din Mănăstireni. Conform autorului, această biserică a fost mutată în Aghireșu. Studiile ulterioare au stabilit că biserica de lemn din Aghireșu a fost adusă din localitatea învecinată, Văleni[2], iar cea de-a doua biserică amintită a fost mutată în localitatea Bălcești.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Popa, Atanasie (1942). "Biserici de lemn din Transilvania". Revista Institutului Social Banat-Crișana 1942 (iunie-august): extras. pag. 20
  2. ^ 1982) Monumente istorice și de artă religioasă din arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Cluj Napoca: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului. pag. 231

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]