Salată de boeuf

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Salata de boeuf este o mâncare populară în România asemănătoare cu salata Olivier, numită și „rusească” în Republica Moldova şi în alte țări (ensaladilla russa în Spania, salade russe în Franța). Este servită ca felul întâi în ocazii festive sau ca "entre". Salata de boeuf cuprinde: morcov,cartofi carne de vită- fierte și murături- castravete murat, legate cu maioneză. Se ornează cu maioneză, măsline negre,ouă fierte,mărar şi gogoşari murați. Mai recent se adaugă mazăre, plumb fiert sau carne se pui-înlocuint carnea de vită.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Salata originală a fost pentru prima dată preparată în anul 1860 de bucătarul belgian Lucien Olivier sub denumirea franceză de salade de gibier la restaurantul Ermitaj (Эрмитаж), unul dintre cele mai mari restaurante din Moscova. Rețeta originală a fost păstrată secretă și s-a pierdut în anul 1905 când restaurantul Ermitaj și-a închis porțile. Se știe doar că rețeta cuprindea delicatese scumpe, carne de vânat, raci și mazăre. După 1905 numeroși bucătari din tot estul Europei au inventat rețete asemănătoare, dar înlocuind ingredientele originale cu altele mai ieftine precum carnea de pui sau de vită (în franceză boeuf însemnând „vită”). Astfel salata de boeuf a devenit un fel de mâncare foarte comun în diferite țări precum Rusia, Polonia sau România, schimbându-și rețeta în funcție de alimentele folosite în gastronomia regională.

Compoziție[modificare | modificare sursă]

Salata de boeuf românească actuală, numită din ce în ce mai frecvent salată „Boeuf”, este formată din mazăre, morcovi, cartofi și carne sau organe (ex. inimă de vită) fierte și apoi tăiate cubulețe, la care se adaugă castraveți murați si/sau gogoșari murati tăiați cubulețe. Această compoziție se înglobează apoi în maioneză și se ornează.

Legături externe[modificare | modificare sursă]