Salată de boeuf

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Salata rusească, strămoșul salatei de boeuf

Salata de boeuf este un fel de mâncare tradițional românesc derivat din salata Olivier, numită și „rusească” în alte țări (ensaladilla russa în Spania, salade russe în Franța). Este servită ca felul întâi în ocazii festive. Salata de boeuf cuprinde legume și cubulețe mici de carne legate cu maioneză.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Salata originală a fost pentru prima dată preparată în anul 1860 de bucătarul belgian Lucien Olivier sub denumirea franceză de salade de gibier la restaurantul Ermitaj (Эрмитаж), unul dintre cele mai mari restaurante din Moscova. Rețeta originală a fost păstrată secretă și s-a pierdut în anul 1905 când restaurantul Ermitaj și-a închis porțile. Se știe doar că rețeta cuprindea delicatese scumpe, carne de vânat, raci și mazăre. După 1905 numeroși bucătari din tot estul Europei au inventat rețete asemănătoare, dar înlocuind ingredientele originale cu altele mai ieftine precum carnea de pui sau de vită (boeuf însemnând „carne de vită” în limba franceză). Astfel salata de boeuf a devenit un fel de mâncare foarte comun în diferite țări precum Rusia, Polonia sau România, schimbându-și rețeta în funcție de alimentele folosite în gastronomia regională.

Compoziție[modificare | modificare sursă]

Salata de boeuf românească actuală, zisă din ce în ce mai frecvent salată „Boeuf”, este formată din mazăre, morcovi, cartofi,și carne sau organe (ex. Inimă de vita) fierte și apoi tăiate cubulețe, la care se adaugă castraveți murați si/sau gogosari murati tăiați cubulețe. Apoi această compoziție se înglobează în maioneză și se ornează.

Legături externe[modificare | modificare sursă]