Saturnalia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Saturnalia este o sărbătoare în cinstea zeului Saturn

Saturnaliile: Începând din ziua de 17 și terminându-se cu ziua de 23 Decembrie,erau zile de sărbătoare în onoarea zeului roman Saturn, zi care coincidea cu solstițiul de iarnă. Pentru vechile civilizații antecreștine aceasta era ziua nașterii zeilor, când zilele începeau să se lungească, iar omul era binecuvântat prin renașterea naturii. În calendarele romane, ziua de 25 decembrie era indicată drept ziua nașterii Soarelui,ajuns în imperiul roman prin pătrunderea Mithraismul oriental, iar biserica creștină a adoptat această dată drept zi de naștere a lui Iisus Hristos spre a îmbina cultura ante-creștină cu cea creștină și spre a-i converti pe oameni la creștinism.

Festivitățile de Anul Nou au originea în Babilon, apoi se transmit în Grecia și în cele din urmă la Roma. Romanii au numit-o Saturnalia - în cinstea lui Saturn. Printre romani era o sărbătoare extrem de populară - un timp de distracție, băutură și orgii - care se termina cu sacrificii umane.

Prima zi de Saturnalii la Roma începea la mijlocul lunii decembrie și continua până pe 1 ianuarie. În mijlocul lui decembrie, pe data de 25 decembrie romanii au calculat că Soarele este la refluxul său cel mai scăzut.[1]

Iulius Cezar, împărat al Romei păgâne, a fost cel care a instituit Festivalul de Anul Nou pe 1 ianuarie. În 46 î.e.n. Cezar a adoptat calendarul iulian. El a investit ziua de 1 ianuarie cu toate obiceiurile romane de Saturnalii.

Vreau sa aduc la cunostinta ca Caius Iulius Caesar nu a fost Imparat, ci dictator pe viata. Primul Imparat roman a fost succesorul sau Augustus.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • ^ E. V. Count "4000 de ani de Crăciun";, pagina 28.