Saturnalia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Saturnalia este o sărbătoare în cinstea zeului Saturn

Saturnaliile (din latina Saturnalius) au fost o sărbătoare populară la romani care avea loc în fiecare an, în cinstea zeului Saturn, după terminarea lucrărilor agricole.[1]

Sărbătoarea începea din ziua de 17 și se termina cu ziua de 23 decembrie, zi care coincide cu solstițiul de iarnă. Pentru vechile civilizații precreștine aceasta era ziua nașterii zeilor, când zilele începeau să se lungească, iar omul era binecuvântat prin renașterea naturii. În calendarele romane, ziua de 25 decembrie era indicată drept ziua nașterii Soarelui, ajuns în imperiul roman prin pătrunderea Mithraismului oriental, iar biserica creștină a adoptat această dată drept zi de naștere a lui Iisus Hristos spre a îmbina cultura precreștină cu cea creștină și spre a-i converti pe oameni la creștinism.

Festivitățile de Anul Nou au originea în Babilon, apoi se transmit în Grecia antică și în cele din urmă la Roma. Romanii au numit-o Saturnalia - în cinstea lui Saturn. Printre romani era o sărbătoare extrem de populară - un timp de distracție, băutură și orgii - care se termina cu sacrificii umane.

Prima zi de Saturnalii la Roma începea la mijlocul lunii decembrie și continua până pe 1 ianuarie. În mijlocul lui decembrie, pe data de 25 decembrie romanii au calculat că Soarele este la refluxul său cel mai scăzut.[2]

Iulius Cezar, dictator pe viață al Romei păgâne, a fost cel care a instituit Festivalul de Anul Nou pe 1 ianuarie. În 46 î.e.n. Cezar a adoptat calendarul iulian. El a investit ziua de 1 ianuarie cu toate obiceiurile romane de Saturnalii.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ DEXonline: saturnale
  2. ^ E. V. Count "4000 de ani de Crăciun";, pagina 28.

Legături externe[modificare | modificare sursă]