Turț (băutură)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Turț (băutură)
Prezență online

Turțul este o băutură alcoolică specifică zonei din jurul localității Turț, județul Satu Mare. Băutura este un rachiu specific denumit și pălincă sau palincă din fructe cele mai adesea din prune. Această băutură este obținută prin dublă distilare. Rețeta prevede ca băutura să fie depozitată în butoaie de dud (pomnițar) pentru o perioadă de cel puțin cinci ani. Produsul astfel obținut este specific Ținutului Codrului.

În Ordonanța nr. 34 din 30 ianuarie 2000 privind modificarea și completarea Legii viei și vinului nr.67/1997[1] la punctul 24.5. scrie că „Țuica superioară "Silvania", țuica de Zalău, țuica selecționată - Mureșana, Bihoreana, Horinca și Turț se obțin prin redistilarea țuicii și se învechesc în vase de stejar timp de 2 ani”.

Regulamentul CEE nr. 1576/89 al Consiliului din 29 mai 1989 de stabilire a normelor generale cu privire la definirea, desemnarea și prezentarea băuturilor spirtoase precizează că în categoria Rachiuri de fructe se încadrează denumirile Turț de Oaș și Turț de Maramureș.[2]

Note[modificare | modificare sursă]