Un Crăciun de neuitat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Un Crăciun de neuitat
National Lampoon's Christmas Vacation
NationalLampoonsChristmasVacationPoster.JPG
Afișul filmului
Rating AG - 2.png
Gen film de Crăciun
Regizor Jeremiah S. Chechik (debut regizoral)
Autor John Hughes[*][1]  Modificați la Wikidata
Scenarist John Hughes
Producător John Hughes
Matty Simmons
Distribuitor Warner Bros.
Studio John Hughes Entertainment
Warner Bros Pictures
Muzica Angelo Badalamenti
Distribuție Chevy Chase
Beverly D'Angelo
Randy Quaid
Juliette Lewis
Johnny Galecki
John Randolph
Diane Ladd
E.G. Marshall
Doris Roberts
William Hickey
Mae Questel
Miriam Flynn
Nicholas Guest
Julia Louis-Dreyfus
Premiera 1 decembrie 1989
Durata 97 minute
Țara Statele Unite
Filmat în Long Beach, California  Modificați la Wikidata
Locul acțiunii Chicago  Modificați la Wikidata
Limba originală engleză
Disponibil în română subtitrat
Prezență online

Pagina Cinemagia

Un Crăciun de neuitat este un film american din 1989 regizat de Jeremiah S. Chechik (debut regizoral). Este al treilea film din seria de filme National Lampoon. În film interpretează actorii Chevy Chase, Beverly D'Angelo și Randy Quaid.

Încă de la premiera sa din 1989, Un Crăciun de neuitat a fost de multe ori etichetat ca fiind un film clasic modern de Crăciun.[2][3][4]

Povestea[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Un locuitor din Chicago, Clark Wilhelm Griswold Jr. (Chevy Chase), vrea să sărbătorească ca la carte Crăciunul și de acest lucru se conving pe pielea lor membrii familiei, soția Ellen (Beverly D'Angelo), fiul său Rusty (Johnny Galecki) și fiica sa Audrey (Juliette Lewis). Mai întâi, Clark îi ia pe toți cu mașina pentru a pleca în căutarea a ceea ce numește el cu mult entuziasm Pomul de Crăciun al Familiei Griswold. După ce se întrece cu o camionetă și aproape intră într-un plug de zăpadă, dar trage de volan și intră cu mașina într-un morman de zăpadă, în cele din urmă găsește bradul mult visat, deși cam mare pentru camera lor.

Clark își invită socrii, Art Smith (E. G. Marshall) și Francis Smith (Doris Roberts) și pe părinții săi Clark Wilhelm Griswold Sr (John Randolph) și Nora Griswold (Diane Ladd), dar și pe mătușa Bethany (Mae Questel) și unchiul Lewis (William Hickey) ca să petreacă cu toții în Chicago sărbătorile ca o familie mare.

Clark este obsedat în ceea ce privește pregătirile de Crăciun. După ce se chinuie cu peste 20000 de becuri italiene de import să le așeze pe toată casa și pe acoperiș, nu reușește să le aprindă. În cele din urmă are și o surpriză și mai neplăcută: îi vin musafiri neinivitați din Kansas -- verișoara Catherine (Miriam Flynn), soțul ei Eddie (Randy Quaid) și cei doi copii ai lor, Rocky (Cody Burger) și Ruby Sue (Ellen Hamilton Latzen), aceștia sosesc într-o veche mașină RV care de fapt este noua lor casă.

Distribuția[modificare | modificare sursă]

Continuări[modificare | modificare sursă]

Filmul a avut o singură continuare în seria de filme Vacation: filmul direct pe video din 2003 numit Vacanță de Crăciun 2 (National Lampoon's Christmas Vacation 2: Cousin Eddie's Island Adventure). Randy Quaid și Miriam Flynn îi reinterpretează pe Eddie și Catherine, împreuna cu Dana Barron în rolul lui Audrey, care a interpretat în Vacation, și Eric Idle, care a interpretat "The Bike Rider" în European Vacation.

Christmas Vacation este precedat de următoarele filme din seria Vacation:

Christmas Vacation este urmat în serie de filmele:

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]