Krampus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Krampus și Sfântul Nicolae vizitează o casă vieneză în 1896

În folclorul central-european, Krampus este o figură cu coarne, antropomorfe, descrisă drept „jumătate capră, jumătate demon”,[1] care, în perioada Crăciunului, pedepsește copiii care s-au comportat urât, în contrast cu Sfântul Nicolae, care răsplătește cu cadouri pe cei care s-au comportat bine. Krampus este unul dintre însoțitorii Sfântului Nicolae din mai multe regiuni, printre care Austria, Bavaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Italia de Nord, inclusiv Tirolul de Sud și provincia Trento, Slovacia și Slovenia.[2] Originea figurii este neclară; unii folcloriști și antropologi au postulat-o ca având origini precreștine.

În paradele tradiționale și în evenimente precum Krampuslauf (engleză: Krampus run), participă tineri îmbrăcați ca Krampus; astfel de evenimente apar anual în majoritatea orașelor alpine.[3] Krampus este prezentat pe felicitările de vacanță numite Krampuskarten.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Basu, Tanya (19 December 2013) "Who is Krampus?" National Geographic Magazine
  2. ^ Williams, Victoria (). Celebrating Life Customs around the World: From Baby Showers to Funerals [3 volumes]. ABC-CLIO. ISBN 9781440836596. 
  3. ^ Crimmins, Peter (). „Horror For The Holidays: Meet The Anti-Santa”. NPR. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de krampus