Borș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pentru alte sensuri, vedeți Borș (dezambiguizare).
Borş

Borșul este o zeamă acră preparată din tărâțe de grâu sau de secară. În bucătăria românească, termenul „borș” se folosește și pentru a denumi ciorba acrită cu această zeamă.

De asemenea, sub numele de „borș rusesc” sau „borș de sfeclă” se denumește și supa de origine ucraineană, populară în statele Europei centrale și de est. În majoritatea acestor țări, este preparat cu varză, acesta fiind ingredientul principal.

Preparare[modificare | modificare sursă]

Borş de putină, îmbuteliat în plastic.

Ingredientele preparării borșului pot varia, dar în general, se folosește tărâță de grâu, făină de mălai, huște, crenguțe de vișin și leuștean. Uneori se adaugă mai multe zarzavaturi pentru aromă precum pătrunjel, mărar, țelină sau se poate înlocui tărâța de grâu cu pâine neagră. Peste aceste ingrediente se toarnă apă fierbinte și se lasă la acrit de la 1 la 4 zile în funcție de căldura mediului înconjurător.

Medicina naturistă[modificare | modificare sursă]

Borșul de putină este bogat în vitamine precum: complexul vitaminelor B, vitamina D, vitamina H, calciu, magneziu, fosfor, enzime, oligoelemente și pentru aceasta este folosit în medicina naturistă în diferite afecțiuni precum anemie, bronșită, astm, sinuzită; de asemenea, reglează nivelul glicemiei. Borșul favorizează asimilarea metalelor precum nichelul, cromul, cuprul, seleniul, aurul, dar și a vitaminelor și este folosit în scurtarea perioadei de convalescență. Unele surse susțin că borșul are rol benefic în prevenirea infarctului și cancerului de colon, în curele de detoxifiere și slăbire, în mahmureală[1].

Borșul de sfeclă roșie[modificare | modificare sursă]

Pentru prepararea borșului de sfeclă roșie se folosesc sfeclă roșie, mălai, drojdie, mărar, pătrunjel, leuștean, usturoi și apă. Compoziția se lasă la macerat până la acrire apoi se folosește în bucătărie sau afecțiunile ficatului, ca depurativ general, fortifiant, regenerator al sângelui.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]