Borș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Borș (dezambiguizare).
Borș

Borșul este o zeamă acră preparată din tărâțe de grâu sau de secară. În bucătăria românească, termenul „borș” se folosește și pentru a denumi ciorba acrită cu această zeamă.

De asemenea, este cunoscut și „Borșul ucrainean”. Aceasta este o supă al cărei ingredient principal este sfecla roșie. Servit cu smântână. Poate fi cu varză proaspătă sau fără ea deloc.

Preparare[modificare | modificare sursă]

Borș de putină, îmbuteliat în plastic.

Ingredientele preparării borșului pot varia, dar în general, se folosește tărâță de grâu, făină de mălai, huște, crenguțe de vișin și leuștean. Uneori se adaugă mai multe zarzavaturi pentru aromă precum pătrunjel, mărar, țelină sau se poate înlocui tărâța de grâu cu pâine neagră. Peste aceste ingrediente se toarnă apă fierbinte și se lasă la acrit de la 1 la 4 zile în funcție de căldura mediului înconjurător.

Borșul de sfeclă roșie[modificare | modificare sursă]

Pentru prepararea borșului de sfeclă roșie se folosesc sfeclă roșie, mălai, drojdie, mărar, pătrunjel, leuștean, usturoi și apă. Compoziția se lasă la macerat până la acrire apoi se folosește în bucătărie sau afecțiunile ficatului, ca depurativ general, fortifiant, regenerator al sângelui.

Referințe[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]