Borș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Borș (dezambiguizare).
Borș

Borșul este o zeamă acră preparată din tărâțe de grâu sau de secară. În bucătăria românească, termenul „borș” se folosește și pentru a denumi ciorba acrită cu această zeamă.

De asemenea, este cunoscut „Borșul ucrainean”, "Borș rosu moldovenesc". Aceasta este o supă al cărei ingredient principal este sfecla roșie. Servit cu smântână. În „Borșul ucrainean” poate fi cu varză proaspătă sau fără ea deloc. In "Borș rosu moldovenesc" presista varza proaspata sau murata, carnea de obicei grasă, poate fi cu fasoli sau fară. Mai este și "Borș scazut moldovenesc". Aceasta este o supă cu putin lichid al cărei ingredient principal este varză murată.

Principala diferența dintre ciorba și borș. În borș este putin acrime din zeamă acră preparată din tărâță sau de la curechi murat și nu conține ceriale (in afara de tarita din zeama acra), produse din ceriale. De asemene acrimea poate fi inlocuita de chimbru.

In ciorba poate contine si ciuperci ci ceriale si produse ceriale, ca de obicei ciurba se prepară nu acru.

Dacă de luat în general, pentru prepararea borșului rosu sau zamă, de cu seara sau cu o zi înainte se prepara zeama acră din tărâță sau curechiul murat tinea in apă.

Preparare[modificare | modificare sursă]

Borș de putină, îmbuteliat în plastic.

Ingredientele preparării borșului pot varia, dar în general, se folosește tărâță de grâu, făină de mălai, huște, crenguțe de vișin și leuștean. Uneori se adaugă mai multe zarzavaturi pentru aromă precum pătrunjel, mărar, țelină sau se poate înlocui tărâța de grâu cu pâine neagră. Peste aceste ingrediente se toarnă apă fierbinte și se lasă la acrit de la 1 la 4 zile în funcție de căldura mediului înconjurător.

Borșul de sfeclă roșie[modificare | modificare sursă]

Pentru prepararea borșului de sfeclă roșie se folosesc sfeclă roșie, mălai, drojdie, mărar, pătrunjel, leuștean, usturoi și apă. Compoziția se lasă la macerat până la acrire apoi se folosește în bucătărie sau afecțiunile ficatului, ca depurativ general, fortifiant, regenerator al sângelui.

Note[modificare | modificare sursă]


Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]