Borș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Borș (dezambiguizare).
Un produs cunoscut, apreciat si premiat.

Borșul este o zeamă acră preparată din tărâțe de grâu sau de secară. În bucătăria românească, termenul „borș” se folosește și pentru a denumi ciorba acrită cu această zeamă.

De asemenea, sub numele de „borș rusesc” sau „borș de sfeclă” se denumește și supa de origine ucraineană, populară în statele Europei centrale și de est. În majoritatea acestor țări, este preparat cu sfeclă, acesta fiind ingredientul principal, care îi dă o culoare roșiatică.

Preparare[modificare | modificare sursă]

Ingredientele preparării borșului pot varia, dar în general, se folosește tărâță de grâu, făină de mălai, huște, crenguțe de vișin și leuștean. Uneori se adaugă mai multe zarzavaturi pentru aromă precum pătrunjel, mărar, țelină sau se poate înlocui tărâța de grâu cu pâine neagră. Peste aceste indrediente se toarnă apă fierbinte și se lasă la acrit de la 1 la 4 zile în funcție de căldura mediului înconjurător.

Medicina naturistă[modificare | modificare sursă]

Borșul de putină este bogat în vitamine precum: complexul vitaminelor B, Vit. D, vit. H, calciu, magneziu, fosfor, enzime, oligoelemente și pentru aceasta este folosit în medicina naturistă în diferite afecțiuni precum: anemie, bronșită, astm, sinuzită, reglează nivelul glicemiei. Borșul favorizează asimilarea metalelor precum nichelul, cromul, cuprul, seleniul, aurul dar și a vitaminelor și e folosit în scurtează perioada de convalescență. Datorită faptului că borșul elimină toxinele din organism are rol benefic în prevenirea infarctului și cancerului de colon, în curele de detoxifiere și slăbire, în mahmureală[1].

Borșul de sfeclă roșie[modificare | modificare sursă]

Pentru prepararea borșului de sfeclă roșie se folosesc sfeclă roșie, mălai, drojdie, mărar, pătrunjel, leuștean, usturoi și apă. Compoziția se lasă la macerat până la acrire apoi se folosește în bucătărie sau afecțiunile ficatului, ca depurativ general, fortifiant, regenerator al sângelui.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://sites.google.com/site/elixirultineretii/alimentatia/borsul

Legături externe[modificare | modificare sursă]