Portal:Politică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
modificare 

Politică


Democraţia la nivel global conform unui studiu efectuat de Freedom House (2006)
"Cine primește ce, când, și cum" - Harold Lasswell despre politică

Politica se referă la procesul și metodele de luare a deciziilor la diferite nivele.
Științele politice studiază comportamentul politic, examinează achiziția și aplicarea puterii, dar și diferitele raporturi de autoritate.

modificare 

Articol selectat


Seria Comunism

Termenul "Stalinism" este uneori folosit pentru denumirea unei ramuri a teoriei comuniste, dominantă în Uniunea Sovietică și în țările din sfera de influență a URSS-ului, pe timpul vieții și după moartea lui Stalin. Termenul folosit în Uniunea Sovietică și de cei mai mulți care i-au susținut moștenirea este de fapt "marxism-leninism", denotând faptul că Stalin însuși nu era un teoretician, ci mai degrabă un lector care a scris câteva cărți într-un limbaj lesne de înțeles și în contrast cu Marx și Lenin, a adus puține contribuții teoretice noi. Mai degrabă, stalinismul este o interpretare a ideilor celor de mai înainte, un anumit sistem politic clamând că aplică acele idei în moduri potrivite cu nevoile de schimbare ale societății, așa cum a fost tranziția de la "socialismul în pas de melc" de la începutul anilor treizeci la industrializarea forțată a planurilor cincinale.

modificare 

Biografie selectată


Ion I. C. Brătianu

Ion I. C. Brătianu, ( 1864 - 1927), inginer, om politic român, președinte al Partidului Național Liberal, Ministru de Interne, Ministru al Afacerilor Străine, Ministru al Lucrărilor Publice, Ministru de Război, și Președinte al Consiliului de Miniștri în diverse guverne ante și interbelice al României.

... devine membru al Partidului Național Liberal încă din 1895. La Congresul P.N.L. din ianuarie 1909, I.I.C. (Ionel) Brătianu este ales președinte al partidului, funcție politică pe care o va păstra până la sfârșitul vieții sale.

La 2 octombrie 1913, Comitetul Executiv al P.N.L. acceptă propunerea înaintată de Brătianu privind reforma agrară (exproprierea parțială a marii proprietăți) și reforma electorală (colegiu electoral unic). Aceste propuneri ale liderului liberal sunt susținute și de o importantă parte a oamenilor de stat ai vremii: Regele Carol I, conservatorii democrați (care susțin însă niște modificări - două colegii electorale și expropiere prin cumpărare) și chiar conservatorii "bătrâni" (expropiere in extremis și în plan electoral acceptă doar o lărgire a bazei colegiilor existente)..

(mai mult...)
Articole anterioare: '''''
modificare 

Contribuții


Mulțumim pentru interesul dumneavoastră pentru acest domeniu. Noii contribuitori sunt întotdeauna bineveniți, iar dacă doriți să participați vă rugăm să vă înscrieți pe lista de participanți.

modificare 

Categorii

modificare 

Legături utile


Articole din seria Politică


Alte Portale

Legături externe

Stiri din categoria "Politica", din Romania si din strainatate! In strainatate!


modificare 

Știri și evenimente curente


José Manuel Durão Barroso
modificare 

Poza săptămânii

modificare 

Conținut recomandat


Comunitatea Wiki a produs anumite articole despre politică ce sunt considerate a fi printre cele mai bune. Alăturați-vă WikiProiectului Politică pentru a ajuta la dezvoltarea portalului.

Articole recomandate

Liste

modificare 

Politica în România

modificare 

Privire de ansamblu asupra arealului politic


Politica este procesul prin care sunt luate decizii în interiorul unor grupuri. Deși termenul este folosit în general pentru a desemna comportamentul din interiorul guvernelor, se observă existența sa în toate interacțiunile grupurilor umane, inclusiv în cele din cadrul instituțiilor corporative, academice și religioase.

Științele politice studiază comportamentul politic, examinează achiziția și aplicarea puterii, dar și diferitele raporturi de autoritate.

General

Sisteme poltice|Forme de guvernământ

Ideologii și teorii politice

Teoreticieni

Stat și guvernamânt

Democrație

Politică după țară

A -- Austria -- B -- Belgia, Bulgaria -- C-- Canada, Cecenia -- D -- Danemarca -- E -- Elveția, Estonia -- F -- Franța -- G -- Germania -- H -- Honduras -- I -- India, Irlanda, Islanda, Israel, Italia -- J -- Japonia -- K -- L -- Liban, Luxemburg -- M -- Moldova, Maroc, Mexic, Mozambic -- N -- Noua Zeelandă, Nigeria, Norvegia -- O -- Olanda -- P -- Polonia, Portugalia -- Q -- Quatar -- R -- Regatul Unit, România, Rusia S -- Suedia, SUA, Slovacia, Slovenia, Spania -- T -- Tunisia, Turcia -- U -- Ucraina, Ungaria, Uniunea Europeană -- V -- Vatican -- Z

E-democrație

Putere

modificare 

Asociația Wikimedia

modificare 

Alte Portale

Curățați memoria cache