David Hume

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
David Hume
Date personale
Născut[1][2][3] Modificați la Wikidata
Edinburgh, Regatul Marii Britanii[1][2][3] Modificați la Wikidata
Decedat (65 de ani)[1][2][4][5] Modificați la Wikidata
Edinburgh, Regatul Marii Britanii[1][6][3] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatOld Calton Cemetery[*][[Old Calton Cemetery (cemetery in City of Edinburgh, Scotland, UK)|​]] Modificați la Wikidata
PărințiJoseph Hume, 10th of Ninewells[*][[Joseph Hume, 10th of Ninewells ((1681-1713))|​]][7][8]
Katherine Falconer[*][[Katherine Falconer ((1683-1745))|​]][7][8] Modificați la Wikidata
Frați și suroriJohn Hume, 11th of Ninewells[*][[John Hume, 11th of Ninewells ((1709-1786))|​]][8] Modificați la Wikidata
Religieateism Modificați la Wikidata
Ocupațiefilozof
economist
bibliotecar
istoric
eseist
scriitor Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiScoția[9] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[10][11] Modificați la Wikidata

David Hume (n. , Edinburgh, Regatul Marii Britanii – d. , Edinburgh, Regatul Marii Britanii) a fost un filozof, istoric și economist scoțian, un adept al empirismului, unul dintre reprezentanții cei mai de seamă ai Iluminismului scoțian. A fost un critic neobosit al dogmatismului metafizic și religios, devenind celebru pentru modul curajos în care a abordat, de pe poziții sceptice, o serie de subiecte filozofice cum ar fi cauzalitatea, probabilitatea, identitatea personală sau originea virtuții. Contemporan cu Immanuel Kant, a respins și a ridiculizat valoarea ideilor abstracte, a ideilor ce nu vin din realitate, din experiență.

Viața[modificare | modificare sursă]

S-a născut la Edinburgh ca al doilea fiu al unei familii aparținând micii nobilimi scoțiene. Hume a agonisit o avere modestă din vânzarea diverselor sale publicații, la care s-au adăugat remunerațiile primite în câteva scurte perioade când a îndeplinit funcții publice bine retribuite. Ultimii ani de viață și i-a petrecut tot la Edinburgh, unde a murit ca o personalitate înconjurată de multă dragoste. A apucat să afle, înainte de a muri, veștile despre Revoluția americană, pe care o anticipase demult și pe care a întâmpinat-o cu aprobare.

La British Library, Hume e catalogat drept istoric. History of England (Istoria Angliei) deține în scrisul său cea mai mare pondere, atât ca volum cât și în privința circulației. Fiind o piatră de hotar în evoluția istoriografiei, recunoscută până la Macaulay drept opera-standard în domeniu, ea a fost un best-seller timp de aproape o sută de ani.Hume vede în History a sa, ca și în tot restul operei sale, o contribuție la științele umane: toate aceste "subiecte morale", cum li se spunea pe atunci, au constituit domeniul său predilect. Scrierile lui economice au fost și ele o piatră de hotar, fiind recunoscute ca atare de mult mai tânărul său prieten Adam Smith. Hume citea pe patul său de moarte Avuția națiunilor a lui Smith, apreciind-o numaidecât ca pe o mare reușită intelectuală.Eseurile politice ale lui Hume s-au numărat, alături de cele ale lui Montesquieu (cu care coresponda) și Locke, printre scrierile ce i-au influențat cel mai mult pe Părinții întemeietori ai constituției SUA.

Influențe[modificare | modificare sursă]

Ideile lui Hume au avut o mare influență asupra unor gânditori posteriori lui, ca de exemplu Albert Einstein care spunea că a fost inspirat de Hume la formularea teoriei relativității.

Opere[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e f EB-11 / Hume, David[*][[EB-11 / Hume, David (articol enciclopedic)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ a b c d e Hume, David (1711-1776) (DNB00)[*][[Hume, David (1711-1776) (DNB00) (entry in Dictionary of National Biography)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ a b c d IeSBE / Ium, David[*][[IeSBE / Ium, David (articol enciclopedic)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  5. ^ a b David Hume, Find a Grave, accesat în  
  6. ^ „David Hume”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  7. ^ a b The Peerage 
  8. ^ a b c Kindred Britain 
  9. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  10. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  11. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de David Hume
Wikicitat
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de David Hume.


Format:Empirism