Amidon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Amidonul este una dintre sursele energetice importante ale organismelor uman și animal.Nimerind în organism cu hrana,amidonul se supune hidrolizei enzimatice în prezența amilazelor, transformându-se în glucoză. Aceasta este transportată spre celule, unde se consumă parțial pentru necesitățile energetice ale organismului, conform schemei:

C6H12O6+6O2=6CO2+6H2O+Q

Amidonul este o substanță organică ce se găsește în semințele, fructele și tuberculii plantelor și care se folosește în industria alimentară, chimică etc. Formula brută a amidonului, determinată prin analiza elementară, este (C6H10O5)n, la fel ca a celulozei. Prin hidroliza cu acizi, amidonul trece în D-glucoza, cu randament cantitativ. Din punct de vedere al compoziției chimice, amidonul este un amestec, format din 2 polizaharide: amilopectină și amiloză, care diferă între ele prin structură și reactivitate.

Formarea în plante[modificare | modificare sursă]

Amidonul se formează în plante, fiind o sursă importantă de glucide pentru animale. Ecuația reacției generale a formării amidonului ar fi format din două etape:

  • CO2 + H2O ----> CH2O + O2
  • 6 CH2O ----> C6H10O5 + H2O, ambele reacții înfăptuindu-se în cloroplaste (cu participarea clorofilei), la lumină.

Proprietăți[modificare | modificare sursă]

Amidonul are o structură amorfă, insolubilă în apă, deși la contact cu apa acesta se umflă. La recunoașterea amidonului se folosește iodul: la contact cu acesta, amidonul dă o culoare violet închisă la rece.

Reacții[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Amidon
  • Cu apa în prezența acizilor:

(C6H10O5)n + nH2O → n C6H12O6

  • Cu apa în prezența amilazei:

2(C6H10O5)n + nH2O → n C12H22O11