Heparină

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Heparină
Heparin-2D-skeletal.png
Heparin-3D-vdW.png
Nume comun
Identificare
Număr CAS 9005-49-6
Cod ATC B01 AB
Date clinice
Statut legal prescripție
Toxicomanie
(dependență)
Căi de administrare intravenos, subcutanat
Date farmacocinetice
Metabolism hepatic
Biodisponibilitate neregulat
Timp de înjumătățire
(biologic)
1,5 ore
Mod de excreție urină
Doza letală
Doza minimă letală
Doza letală medie
Date chimice
Formulă chimică C12H19NO20S3
Masă molară 12000–15000 g/mol
Densitate
Punct de topire
Punct de fierbere
Solubilitate
în apă
Solubilitate
Fraze R
Fraze S
Sunt folosite unitățile SI și condițiile de temperatură și presiune normale dacă nu s-a specificat altfel.

Heparina este un anticoagulant injectabil folosit pentru tratarea trombozei.[1] Poate avea unele efecte nedorite, precum trombocitopenia (nivel scăzut de trombocite) sau apariția unor hemoragii. [2] Este de asemenea utilizată în tratamentul infarctului miocardic și ca agent de anticoagulare în vacutainere, care sunt folosite pentru recoltarea sângelui. Heparina nefracționată (UFH) este heparina care nu a fost fracționată pentru izolarea moleculelor cu masă molară mică.

Rolul normal fiziologic al heparinei în organism este neclar. Heparina este de obicei depozitată în mastocite și eliberată numai în interiorul sistemului circulator, numai în zonele traumatizate. O teorie susține că heparina, în loc să aibă rol de anticoagulant, are ca rol principal apărarea în aceste zone împotriva bacteriilor și a altor materiale străine.[3] În natură, heparina este răspândită sub forma unui polimer a cărui catenă variază în dimensiune.

Efecte adverse[modificare | modificare sursă]

Un efect advers important este trombocitopenia indusă de heparină (TIH), cauzată de o reacție imunologică ce determină degradarea patologică a plachetelor. În final se ajunge la trombocitopenie. De obicei, această condiție poate fi inversată prin oprirea tratamentului.

Heparina este contraindicată persoanelor care au risc ridicat de hemoragie. Antidotul heparinei este sulfatul de protamină.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Heparin Sodium”. The American Society of Health-System Pharmacists. Accesat în Jan 2016.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  2. ^ „Heparina”, Sfatulmedicului.ro, accesat în  
  3. ^ Nader, H.B.; Chavante, S.F.; Dos-Santos, E.A.; Oliveira, F.W.; De-Paiva, J.F.; Jerônimo, S.M.B.; Medeiros, G.F.; De-Abreu, L.R.D.; et al. (). „Heparan sulfates and heparins: similar compounds performing the same functions in vertebrates and invertebrates?”. Braz. J. Med. Biol. Res. 32 (5): 529–538. doi:10.1590/S0100-879X1999000500005. PMID 10412563. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Heparină