Utilizator:Memo18/Portal:Europa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Portal terminat cu succes. Vedeţi Portal:Europa


Imagine din cosmos a Europei

Europa este, convențional, unul din cele șapte continente. Cuprinzând peninsula Eurasiei, Europa este separată de Asia de Munților Ural, râul Ural și Marea Caspică la est, și de Munții Caucaz la sud-est. Europa are deschidere, în nord, la Oceanul Arctic, în vest la Oceanul Atlantic, în sud la Marea Mediterană, iar în sud-est la Marea Neagră și la căile ei de legătură spre Marea Mediterană. Totuși, granițele Europei — un concept ce datează încă din antichitate — sunt oarecum arbitrare, deoarece termenul de continent poate face referire la diferențele de ordin cultural și politic sau cele de ordin fizico-geografic.

După suprafață, Europa este al doilea cel mai mic continent, acoperind 10.180.000 de kilometri pătrați sau 2% din suprafața Pământului și 6,8% din suprafața terestră. Din cele aproximativ 50 de state ale Europei, Rusia este cel mai mare (atât ca suprafață, cât și ca populație), în timp ce Vaticanul este cel mai mic. Europa este al treilea cel mai populat continent după Asia și Africa, cu o populație de 731 de milioane de locuitori, reprezentând 11% din populația lumii; totuși, potrivit estimărilor Organizației Națiunilor Unite, ponderea Europei va scădea la 7% până în 2050.

Europa de Vest a fost leagănul culturii occidentale. Națiunile europene au jucat, începând din secolul al XVI-lea încoace, un rol predominant în politica mondială, în special după începuturile colonialismului. Între secolele al XVII-lea și al XX-lea, țările europene au controlat Americile, cea mai mare parte din Africa, Australia, și porțiuni întinse din Asia. Schimbările demografice și cele două războaie mondiale au condus la declinul dominației europene în politica mondială, la mijlocul secolului al XX-lea, pe măsură ce Statele Unite și Uniunea Sovietică își sporeau influența. În timpul Războiului Rece, Europa a fost divizată de-a lungul Cortinei de Fier între NATO, în partea de vest, și Pactul de la Varșovia, în est. Integrarea europeană a condus la fondarea Consiliului Europei și Uniunii Europene în Europa de Vest, amândouă extinzându-și granițele spre est, dupa dezmembrarea Uniunii Sovietice, în 1991.

modificare 

Panoramă selectată

Schloss Blankenhain
Schloss Blankenhain
Credit: André Karwath

Schloss Blankenhain (Castelul Blankenhain) este un muzeu în aer liber şi un castel lângă Crimmitschau, un oraş mare în districtul rural saxon din Zwickauer, Germania.

modificare 

Articol selectat

Limba daneză (în daneză dansk) aparţine grupului de limbi nord-germanice (cunoscut şi ca limbi scandinave), un subgrup al limbilor germanice, ramură a limbilor indo-europene. Este vorbită de circa 6 milioane de persoane majoritatea aflate în Danemarca şi aproximativ 50.000 de persoane aflate în partea nordică Schleswig-Holstein a Germaniei, unde este limbă minoritară. Daneza este limbă oficială în Groenlanda şi Insulele Faroe. În Islanda, parte a Danemarcei până în 1944, daneza este studiată ca una din principalele limbi străine, alături de engleză, norvegiană şi suedeză.

Limba daneză a derivat dintr-un dialect mai vechi pe parcursul secolului al XIII-lea şi a început să devină o limbă distinctă faţă de alte limbi scandinave odată cu prima traducere a Bibliei în 1550, definind o ortografie diferită de cea a suedezei, motiv pentru care daneza scrisă a rămas mult mai uşor de înţeles pentru suedezi decât cea vorbită. Daneza modernă se caracterizează printr-o tendinţă accentuată de eliminare a multor sunete ceea ce o face dificil de stăpânit pentru străini.

modificare 

Ştiaţi că...?

  • ... „Noua Barcelona” este denumirea unui oraș spaniol care ar fi trebuit să fie construit în Banat pentru coloniștii spanioli, lângă Becicherecu Mare (azi Zrenjanin, Serbia)? Construcția orașului a fost întreruptă din cauza războiul cu turcii și a bolilor care au decimat primii coloniști spanioli ce fuseseră colonizați aici între 17351738.
  • ... cutremurul din 1977 a avut o intensitate de 7,2 grade pe scara Richter și a făcut, în timp de circa 55 de secunde, 1.578 de victime, din care 1.424 numai în București?
  • ... la Muzeul de Istorie a Artei din Viena se găsește Tezaurul de la Sânnicolau Mare, unul din cele mai consistente tezaure descoperite în Europa, însumând 23 de obiecte și cântărind peste 10 kg?
  • modificare 

    Imagine selectată

    Peninsula Scandinavă pe timpul iernii
    Peninsula Scandinavă pe timpul iernii
    Credit: Jacques Descloitres, MODIS Land Rapid Response Team

    Peninsula Scandinavă este alcătuită în principal din teritoriile Norvegiei şi Suediei, fiind cea mai mare peninsulă din Europa. Lungimea sa este de 1.850 de kilometrii, iar lăţimea variază între aproximativ 370 şi 805 km. Cu toate că ţările nordice au o istorie de peste 1000 de ani ca entităţi politice separate, graniţele au fost stabilitate abia în 1751, când părţile norvegiană şi suedeză au căzut de acord.

    modificare 

    Noutăţi

    Lech Kaczyński Format:Image source

    Preşedintele polonez Lech Kaczynski, care călătorea cu alte 95 de persoane, a murit când avionul său s-a prăbuşit în Smolensk, Rusia. Oficialităţile spun că accidentul a avut loc din cauza ceţei dense şi că nu sunt supravieţuitori.

    Guvernatorul băncii centrale poloneze Slawomir Skrzypek şi alţi membri ai guvernului polonez se aflau în acelaşi avion. Accidentul a avut loc aproape de aeroportul din Smolensk, vestul Rusiei. Soţia lui Kaczynski se afla şi ea în avion cu el când avionul Tupolev Tu-154 a început să piardă altitudine; drumul spre Rusia era pentru a comemora a 70-a aniversare de la Masacrul de la Katyn, când mii de prizonieri de război şi civili erau ucişi de sovietici.

    Guvernatorul oblastului Smolensk a declarat că nicio persoană nu a supraveţuit catastrofei aeriene. Această declaraţie a fost susţinută şi de agenţiile poloneze de ştiri el declarând: „Conform rapoartelor preliminare, acesta a fost prins în vârfurile copacilor, a căzut la pământ şi s-a rupt în bucăţi. Nu există supravieţuitori în acest accident. Acum clarificăm câţi oameni erau în delegaţia poloneză. După rapoartele preliminare 85 de membri ai delegaţiei şi ai echipei”, a adăugat el. Numărul exact de pasageri nu este cunoscut, dar Poliţia Rusă a declarat că ar fi 134.

    Prim-ministrul rus Vladimir Putin a fost imediat numit de către Dmitri Medvedev, preşedintele Rusiei ca şef al Comisiei care analizează accidentul. La locul accidentului a ajuns de asemenea, Serghei Shoigu, ministrul de situaţii de urgenţă din Rusia.

    modificare 

    Subportale

    modificare 

    Categorii

    modificare 

    Asociaţia Wikimedia

    Wikipedia este unul din proiectele cu conținut liber și gratuit coordonate de Fundația Wikimedia, din care fac parte și:
    Wikisursă
    Bibliotecă liberă
    Wikționar
    Dicționar liber
    Wikivoyage
    Ghiduri de călătorie libere
    Wikicitat
    Citate și proverbe
    Wikimanuale
    Manuale și ghiduri libere
    Wikiștiri
    Sursă de știri
    Wikidata
    Bază de date cu informații
    Commons
    Resurse media partajate
    Meta-Wiki
    Coordonarea tuturor proiectelor
    MediaWiki
    Software-ul pe care rulează proiectele
    Wikispecii
    Director de specii
    Wikiversitate
    Cursuri pentru studenți