Coacăz roșu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ribes rubrum
Coacăz roșu (Ribes rubrum)
Clasificare științifică
Regn: Plantae
Diviziune: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Ordin: Saxifragales
Familie: Grossulariaceae
Gen: Ribes
Specie: R. rubrum
Nume binomial
Ribes rubrum
L.

Coacăzul roșu (Ribes rubrum) este un arbust care face parte din familia Grossulariaceae, genul Ribes. Coacăzul alb este o variantă a coacăzului roșu. In anumite regiuni fructele acestuia se mai numesc strugurei sau strugurași.

Morfologie[modificare | modificare sursă]

Arbustul are frunze verzi numai în anotimpul cald; toamna se îngălbenesc și cad. Coacăzul roșu apare sub formă de tufe cu înălțimea de 1 – 2 m. Tulpinile tinere au scoarța acoperită cu peri, iar tulpinile mai bătrâne au o scoarță de culoare brun roșiatică cu nuanțe mai închise până la negru cenușiu. Frunzele dințate pe margini, sunt relativ rotunde, în formă de inimă, cu o lungime de 4 – 10 cm și o lățime de 3 – 7 cm. Florile de culoare galben verzuie cu o lungime de 2 - 2,5 mm, sunt grupate în ciorchini formate din 4 - 8 flori. Fructele acestei plante, de tip bacă, sunt boabe zemoase sferice cu gust acrișor, de culoare roșie sau roz, care au un diametru de 6 – 11 mm, fiecare fruct conținând mai multe semințe.

Fructul acestei plante se numește coacăză (rar coacăță) și nu trebuie confundat cu planta omonimă Bruckenthalia spiculifolia, plantă lemnoasă din familia Ericaceae.

Areal de răspândire[modificare | modificare sursă]

Coacăzul roșu este răspândit aproape în toată Europa, în stare sălbatică pe marginea apelor cu soluri argiloase și umede, poate fi întâlnit numai în Belgia, Olanda, Franța, Italia și Germania în restul Europei apare numai sub formă de culturi, mai rar sub formă sălbăticită.

Variante[modificare | modificare sursă]

  • Ribes rubrum L. var. rubrum - forma sălbatică
  • Ribes rubrum var. domesticum - forma întâlnită în grădini

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • de Gunter Steinbach (Hrsg.): Strauchgehölze (Steinbachs Naturführer). Mosaik Verlag GmbH, München 1996, ISBN 3-576-10560-3.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Coacăz roșu

Vezi și[modificare | modificare sursă]