Balthus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Balthus
BalthusFace.jpg
Balthus de Damian Pettigrew (1996)
Date personale
Născut 29 februarie 1908
Paris, Franța
Decedat 18 februarie 2001 (93 de ani)
Rossinière, Elveția
Părinți Erich Klossowski,
Baladine Klossowska
Frați și surori Pierre Klossowski
Naționalitate Franţa Franța
Cetățenie Flag of France.svg Franța
Flag of Poland.svg Polonia Modificați la Wikidata
Ocupație pictor
artist Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artistic Pictură, desen, acuarelă
Profesor pentru François Rouan
Mișcare artistică artă modernă
Opere importante La Rue, La Montagne, La Leçon de guitare
Influențat de Masaccio, Piero della Francesca

Balthasar Klossowski de Rola (n. 29 februarie 1908 la Paris - d. 18 februarie 2001 la Rossinière, Elveția) cunoscut și ca Balthus, a fost un artist polonezo - germano-francez, exponent al artei moderne. Spirit controversat al secolului al XX-lea, respinge convențiile artei tradiționale, fiind una dintre personalitățile cele mai reprezentative ale picturii acestei perioade. El a considerat întotdeauna că picturile sale trebuiesc a fi privite și nu supuse dezbaterii analitice, despre cum ar fi ele. În acest sens este celebră situația în care se primește o telegramă la Galeria Tate în anul 1968, unde se expunea o retrospectivă a lucrărilor sale, în care scrie că: „Nu există date biografice. Balthus este un pictor despre care nu se știe nimic, haideți să privim picturile.[1]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Tinerețea[modificare | modificare sursă]

Se naște la Paris pe 29 februarie 1908 într-o familie de origine polonă. Familia din partea mamei era originară din Varșovia, iar o parte din strămoșii săi au fost cetățeni prusaci. Tatăl său, Erich Klossowski, a fost pictor și istoric de artă ce provenea din rândurile nobilimii poloneze, având i origini franceze și germane. Încă de mic, Balthus îl uimește pe Matisse și apoi Monet prin talentul său. În 1914, familia părăsește Parisul și se mută la Berlin. Aflat la începuturile sale în arta picturii, Balthus a fost ajutat financiar de către Rainer Maria Rilke , Maurice Denis, Pierre Bonnard și Henri Matisse. Istoricul de artă Erich Klossowski și mama sa Elisabeth Dorothea Spiro, cunoscută pe numele său de pictoriță Baladine Klossowska, au făcut parte din elita culturală a Parisului acelor vremuri. Fratele său mai mare, Pierre Klossowski a fost un scriitor și filozof influențat în lucrările sale de lucrările Marchizului de Sade. Printre prietenii și cunoscuții familei sale, au fost scriitori celebri ca André Gide și Jean Cocteau, ultimul inspirându-se, aici, pentru romanul „Les Enfants Terribles” scris în anul 1929.

La Paris[modificare | modificare sursă]

În 1924 se întoarce în orașul natal împreună cu fratele său Pierre. Își satisface serviciul militar în Maroc în perioada 1930 - 1932.

Peregrinări în Franța[modificare | modificare sursă]

În 1940, datorită invaziei trupelor germane, pleacă împreună cu soția în Savoia, în localitatea Champrovent de lângă Aix-les-Bains.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Klossowski de Rola, Stanislas (1996). Balthus. New York: Harry N. Abrams, Inc. pag., 18, Text original: "NO BIOGRAPHICAL DETAILS. BEGIN: BALTHUS IS A PAINTER OF WHOM NOTHING IS KNOWN. NOW LET US LOOK AT THE PICTURES. REGARDS. B."