Universitatea Babeș-Bolyai

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Universitatea „Babeș-Bolyai”
Babeș-Bolyai Tudományegyetem
Cluj-Napoca University of Babes-Bolyai.JPG
Clădirea centrală a Universității „Babeș-Bolyai”
Informații
Motto Traditio Nostra Unacum Europae Virtutibus Splendet
Fondată 1959, cu rădăcinile istorice în Colegiul Iezuit din 1581
Tip Universitate de stat
Localizare
Oraș Cluj-Napoca
Conducere
Rector Ioan-Aurel Pop
Cifre cheie
Corp didactic 1.533
Studenți 39.625[1]
Studii de licență 28.510
Studii de masterat 8.551 (+ 2.564 doctoranzi)
Alte informații
Afiliere European University Association, International Association of Universities, Agence Universitaire de la Francophonie, Association of Carpathian Region Universities
Site oficial www.ubbcluj.ro

Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) situată in Cluj-Napoca, este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior de stat din România, continuatoarea tradiției Universității din Cluj, înființată în anul 1872. Din punctul de vedere al numărului de studenți (peste 39.000 [1]), precum și al diversității specialităților oferite (105), este una dintre cele mai importante universități din România.

Universitatea poartă din anul 1959 numele bacteriologului român Victor Babeș și pe cel al matematicianului maghiar János Bolyai.[2]

În 2011, Universitatea „Babeș-Bolyai” a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație.[3][4]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Istoria UBB are rădăcini în Colegiul Iezuit din 1581; pentru a surprinde istoria și evoluția completă a UBB vezi și istoria Universității din Cluj.

Clădirea centrală Universităţii „Babeş-Bolyai”

În anul 1959 cele două universități din Cluj (cea românească, fostă „Regele Ferdinand”, redenumită în „Victor Babeș”, respectiv cea maghiară, „Universitatea Bolyai”) au fost unite sub numele de Universitatea „Babeș-Bolyai”, cu predare în limbile română și maghiară. Ulterior, sub regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu, deși au fost reduse sistematic, studiile în limba maghiară au continuat să existe.

După căderea regimului comunist Universitatea „Babeș-Bolyai” a început să-și consolideze caracterul său multicultural, prin dezvoltarea puternică a linilor de studiu în limbile maghiară și germană. Structura multiculturală a UBB este reprezentată acum în toate posturile din cadrul universității (inclusiv cele de conducere), care sunt organizate în funcție de cele trei componente etno-lingvistice, română, maghiară și germană. Astfel, în conducerea executivă a universității se regăsesc 20 de reprezentanți ai acestor etnii la nivel de prorectori, decani, prodecani, secretari științifici și șefi de departamente.

Caracterul multicultural[modificare | modificare sursă]

Universitatea „Babeș-Bolyai” se remarcă, de asemenea, prin caracterul său multicultural. Astfel, dintre cele 21 de facultăți ale universității, 19 oferă programe de studii în limba română, 17 în limba maghiară, 10 în limba germană și 2 în limba engleză. În două dintre facultăți (Teologie Reformată si Teologie Romano-Catolică), programele de studii se desfășoară exclusiv în limba maghiară. Dintre specializările oferite, 98 sunt în limba română, 52 în limba maghiară, 14 în limba germană și 4 în limba engleză. Aceeași structură multiculturală se regăsește și în cadrul programelor postuniversitare sau în cadrul studiilor de scurtă durată realizate în cele 18 colegii universitare din Transilvania ce aparțin de UBB.

Evoluția de-a lungul timpului[modificare | modificare sursă]

Universitatea „Babeș-Bolyai" Strada Mihail Kogălniceanu, Nr. 1

Dezvoltarea UBB poate fi observată și prin prisma creșterii numărului de studenți, cadre didactice, facultăți și specializări înregistrată de-a lungul timpului.

Anul Număr de studenți Cadre didactice Facultăți Specializări
1938 3.094 115 4 9
1971 14.438 648 8 36
1989 5.940 626 7 19
1992 12.247 826 11 55
2005 ~45.500 ~1.700 21 105

Rectori[modificare | modificare sursă]

Universitatea Babeș Bolyai

Structura[modificare | modificare sursă]

Universitatea „Babeş-Bolyai” - în interiorul clădirii centrale

Facultăți[modificare | modificare sursă]

  • Facultatea de Matematică și Informatică (cu predare în limba română, limba maghiară, limba germană și engleză)
  • Facultatea de Fizică (română, maghiară și germană)
  • Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică (română, maghiară, germană și engleză) [1]
  • Facultatea de Biologie și Geologie (română, maghiară și germană) Din 1989 incoace, au avut loc numeroase schimbari in structura universitatii si corpul didactic a trebuit sa reorganizeze procesul educational, profilul facultatii, curricula si mai ales a fost necesara diminuarea varstei medii a personalului. Aceste schimbari s-au efectuat sub indrumarea profesorilor activi si a celor consultanti, cu concursul conducerilor departamentelor, dupa consultari cu universitatile europene cu care universitatea noastra intretine relatii de colaborare. Beneficiile aduse de aceste schimbari devin evidente in timp si prin intermediul feed-back-ului primit din partea studentilor. Dezvoltarea infrastructurii nu a fost in general spectaculoasa. Cu toate acestea, gratie fondurilor obtinute de la Uniunea Europeana si prin cateva donatii, au fost implementate noi facilitati didactice, altele au fost reconditionate si fiecare departament a beneficiat de echipament logistic nou. In acord cu Legea Invatamantului, Charta Universitatii si Regulamentele interne ale facultatii, in anul 1996 au fost stabilite doua departamente: Departamentul de Biologie si Departamentul de Geologie. Gradina Botanica, Muzeul de Zoologie (incluzand un vivariu de mare interes), precum si Muzeele de Geologie-Paleontologie si de Mineralogie, functioneaza ca facilitati ce fac parte integranta din structurile facultatii.

Procesul educational se desfasoara in laboratoarele, amfiteatrele si bibliotecile situate in trei grupuri de cladiri ale facultatii, situate in partea centrala a orasului. Departamentele sunt permanent conectate prin internet la canalele informationale internationale. Cazarea studentilor, precum si alte servicii sunt oferite de campusul universitar, situat in apropierea facilitatilor de invatamant si cercetare.

Colegii[modificare | modificare sursă]

Alte instituții[modificare | modificare sursă]

Recunoaștere academică[modificare | modificare sursă]

În clasamentul internațional URAP, care include indicatori de cercetare științifică, Universitatea Babeș-Bolyai a ocupat în 2011 primul loc din România, urmată de Universitatea din București [3]. În topul Quacquarelli Symonds, Universitatea Babeș-Bolyai ocupă în 2011 locul 701+, aflându-se astfel printre cele mai bune 1000 universități din lume.[5]; Universitatea din București și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași ocupau, în 2013, aceeași poziție ca UBB (701+) în topul QS. UBB este clasificată ca cea mai importanta universitate românească (în perioada 2002-2011) în ceea ce privește activitatea de cercetare exprimată prin scorul relativ de influență individualizat, de către Asociața Ad-Astra a Cercetătorilor din România [4]. De asemenea, Universitatea Babeș-Bolyai ocupă locul întâi în țară în ceea ce privește calitatea (credibilitate și atractivitate) ofertei educaționale (vezi studiul „University Ranking”, efectuat de compania germană Kienbaum Management Consultants în colaborare cu revista Capital în 2009; în acest top Universitatea din București ocupa locul 2).

Absolvenți celebri[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]