Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”
Logo
Sigla Universității
EmilIsacNr13 (3).JPG
Informații
Fondată 1919
Tip Universitate de stat
Localizare
Țara Flag of Romania.svg România
Unitate administrativă Cluj-Napoca  Modificați la Wikidata
Oraș Cluj-Napoca
Campus 10 cămine de garsoniere, restaurant studențesc, casă de oaspeți[1]
Conducere
Rector Conf. dr. Alexandru Irimie[2]
Cifre cheie
Corp didactic 825
Studenți 11.331
Studii de masterat Rezidențiat, master, doctorat
Prezență web
http://www.umfcluj.ro

Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca este o instituție de învățământ superior de stat și de cercetare din Cluj-Napoca, România, considerată a fi una dintre cele mai prestigioase.

În 1919, după Marea Unire, odată cu înființarea primei universități din Transilvania cu predare în limba română, Universitatea „Dacia Superioară” din Cluj, Iuliu Hațieganu a fost numit profesor și decan al noii Facultăți de Medicină. El a fost primul dascăl care a ținut cursuri în limba română, întemeind astfel sistemul de învățământ medical superior în limba română la Cluj. Facultatea a continuat să-și dezvolte programul de învățământ și să-și crească numărul de discipline, astfel încât, în 1948, a fost creat Institutul de Medicină și Farmacie, cu Facultățile de Medicină Generală, Igienă, Pediatrie, Stomatologie și Farmacie. În anul 1990 institutul a devenit Universitatea de Medicină și Farmacie, iar în 1993, aceasta a luat numele primului său profesor de medicină clinică și decan al Facultății de Medicină, devenind Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.[3]

În 2011 a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație.[4][5]

În prezent, la UMF "Iuliu Hațieganu" studiază peste 9.000 de studenți (dintre care mai mult de 2.000 de studenți străini, proveniți din peste 50 de țări). 30% dintre studenții universității sunt masteranzi, doctoranzi și rezidenți. În cadrul celor trei facultăți, universitatea oferă pregătire pentru 12 specializări. Pentru medicină, medicină dentară și farmacie, învățământul universitar se desfășoară în trei limbi de studiu (română, franceză și engleză).

Afilieri[modificare | modificare sursă]

Pe plan național[modificare | modificare sursă]

 • Consiliul Național al Rectorilor (CNR)
 • Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU)
 • Consiliul Național de Finanțare a Învățământului Superior (CNFIS)
 • Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior (CNCSIS)
 • Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS)
 • OSM-Organizația Studenților Mediciniști din Cluj este organizația reprezentativă pentru studenții Facultății de Medicină din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. În prezent, organizația noastră reprezintă interesele a peste 3000 de studenți, având peste 500 de voluntari activi în cadrul proiectelor pe care le derulăm.

Studenții aleși de către colegii lor de an, din cadrul Facultății de Medicină, devin membri cu drept de vot în Consiliul Facultății de Medicină și în Senatul Universității, iar Președintele OSM este membru de drept în Biroul de Consiliu al Facultății de Medicină, precum și în Consiliul de Administrație al Universității. Astfel OSM este un O.N.G. structurat pe două mari direcții de activitate: sindicală (de reprezentare a intereselor studenților în medicină) și de voluntariat (prin proiectele organizate). Conform Statutului actualizat, scopul OSM este: promovarea valorilor umane reale în rândul societății civile.

Birou Executiv: În data de 20.05.2015 au avut loc alegerile pentru funcția de Președinte OSM an universitar 2015-2016, viitorul președinte OSM fiind ales Pîrlog Radu.

În urma voturilor din Adunarea Generală OSM din data de 21.05.2015, membrii Biroului Executiv OSM pentru mandatul 2015-2016 au fost aleși: - Vicepreședinte Relații Interne - Mihai Gîrlovanu; - Vicepreședinte Academic - Loredana Farcaș; - Vicepreședinte Relații Externe - Mădălina Neamțu; - Director de Proiecte - Ioana Florentina Rusu; - Secretar General - Marius-Cosmin Colceriu; - Trezorier - Maria Costea.

Comisia de Supervizare 2015-2016: - Sebastian Armean - Alumni coordonator; - Teodora Irina Adam - cenzor; - Andrada Deac - cenzor; - Patric Teodorescu - cenzor.

Pe plan internațional[modificare | modificare sursă]

 • European University Association (EUA)
 • Agence Universitaire de la Francophonie (AUF) și rețelele instituționale ale acesteia: Conférence Internationale des Doyens et des Facultés de Médecine d'Expression Française (CIDMEF); Conférence Internationale des Doyens des Facultés de Pharmacie d'Expression Française (CIDPHARMEF); Conférence Internationale des Doyens et des Facultés de Chirurgie Dentaire d’Expression Française (CID-CDF)
 • Société Francophone d’ Éducation Médicale (AMEE)
 • Organization for PhD Education in Biomedicine and Health Sciences in the European System (ORPHEUS)
 • Heads of University Management & Administration Network in Europe (HUMANE)

Biblioteca "Valeriu Bologa"[modificare | modificare sursă]

Înființată în 1949, Biblioteca "Valeriu Bologa" deține un patrimoniu de peste 300.000 volume, cărți și reviste, din care un important fond de carte rară se găsește în cadrul filialei de Istoria Medicinei. În prezent există peste 6.000 de utilizatori înscriși. Biblioteca dispune de stații de lucru conectate la Internet, acces wireless la Internet în întreg spațiul (cca. 1.700 m²) și peste 300 de locuri în sălile de lectură.

Biblioteca "Valeriu Bologa" este membră a EAHIL (European Association for Health Information and Libraries).

Absolvenți[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]