Universitatea de Vest din Timișoara

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Universitatea de Vest din Timișoara
Logo
Timisoara West University.jpg
Informații
Motto Promovăm cariere, creăm caractere!
Fondată 1962
Tip Universitate de stat
Localizare
Țara Flag of Romania.svg România
Unitate administrativă Timișoara  Modificați la Wikidata
Oraș Timișoara
Conducere
Rector Marilen-Gabriel Pirtea
Prezență web
http://www.uvt.ro

Universitatea de Vest este o instituție de învățământ superior din Timișoara.

Originea Universității este legată de Decretul-Lege nr. 660 din 30 decembrie 1944, în care se menționa că o Universitate trebuia creată în partea de vest a țării. Primele sale facultăți au fost desființate sau au devenit instituții independente. Transformarea acestei instituții de învățământ superior într-o Universitate a avut loc la sfârșitul lunii septembrie 1962.

În anul 1968 instituția a devenit o Universitate de sine stătătoare. A urmat o perioadă dificilă, în special pentru științele umaniste și cele exacte. Domenii ca muzica, artele plastice, istoria, geografia, știintele naturii, chimia au dispǎrut una câte una, în timp ce filologia și-a restrâns mult activitatea. Drept urmare multe din facultǎțiile universității au fost transferate la alte instituții.

Anul 1989, anul revoluției române, a fost un punct de cotitură în dezvoltarea universității. Aceasta a condus la condițiile de astăzi. O schimbare esențială de mentalitate a avut loc în percepția instituției academice, urmând modelul instituților democratice similare din vest. [necesită citare] O amplă reformă instituțională a avut loc, începând cu redefinirea misiunii universității, prin stabilirea obiectivelor de urmat pentru realizarea misiunii.

În 2011 a fost clasificată în a doua categorie din România, cea a universităților de educație și cercetare științifică.[1][2]

Facultăți[modificare | modificare sursă]

Membrii Comisiei de Evaluare[modificare | modificare sursă]

 • Dr. Yolanda Moses
  Președinte, Asociația Americană pentru Învățământ Superior (SUA)
 • Prof. Univ. Dr. Furio Honsell
  Rector, Universitatea din Udine (Italia)
 • Dr. Stephen J. Reno
  Chancellor, University System of New Hampshire (SUA)
 • Prof. Univ. Dr. Daniel Rukavina
  Rector, Universitatea din Rijeka (Croatia)
 • D-na. Anna Glass
  Asociat al Programului, Salzburg Seminar (Austria)

Organizații studențești[modificare | modificare sursă]

 • OSUT - Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara

Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara este singura organizație sindical-studențească constituită la nivelul Universității de Vest din Timișoara, înființată în 27 martie 1990, având o experiență de peste 27 de ani, fapt ce o face cea mai reprezentativă organizație a universității și, totodată, un punct de reper pentru toate ligile studențești din țară. Scopul OSUT este acela de a reprezenta interesele comune ale studenților și de a stimula participarea acestora la actul educațional, la viața socială, economică și culturală. Organizația reprezintă un mediu asociativ de tineret, mediu în care orice student are șansa de a se exprima și de a-și pune ideile în practică.

 • ASSEUT - Asociația Studenților în Stiințe Exacte din Universitatea Timișoara

Asociația Studenților în Stiințe Exacte din Universitatea Timișoara (A.S.S.E.U.T.) este o asociație studentească, nonguvernamentală, profesională și civică, care are ca scop principal apararea drepturilor legale ale studenților. Un alt scop este acela de angajare și participare a studenților în proiecte ce vizează activitați cu caracter profesional, cultural și de angajare civică. Până în prezent proiectele realizate de A.S.S.E.U.T. au fost susținute atât de instituțiile de stat locale cât și cele naționale.

 • AIESEC

AIESEC este o organizție internațională de tineri și are ca scop principal dezvoltarea acestora printr-o experiență de învățare integrată constând în muncă în echipă, poziții de leadership și internaționalism. AIESEC Timișoara are o experiență de 16 ani în oferirea de oportunități de dezvoltare pentru studenții din timișoara pe domeniile lor de interes.

 • CDC - Centrul de Dezvoltare a Carierei

Centrul de Dezvoltare a Carierei sprijină tinerii în crearea unor cariere de success prin consiliere, informare și facilitarea accesului pe piața muncii. Pentru o dezvoltare durabilă pe termen lung a comunității locale dorim crearea unei legături directe și permanente între mediul de afaceri și mediul universitar, într-un sistem de tip "win-win", cu avantaje substanțiale de ambele părti. Menirea CDC este de a crea în fiecare student contextual pentru o cariera de succes. Contextul se referă de fapt la atitudinea pe care o ai față de viață, mediu, bani, relații, viitor. Realizăm acest lucru prin a pune în fața studenților modele, oameni de afaceri și personalități din diferite domenii, români și străini, de la care să înțeleagă, să vadă și să simtă atitudinea unui om de succes.

 • CSCL - Centrul Studențesc de Cercetare Literacum

Centrul Studențesc de Cercetare Literacum este o inițiativă a studenților Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul UVT. Obiectivul său principal îl constituie activitatea științifică studențească în domeniul literaturii, cu accent major pe literatura română, precum și organizarea diverselor întâlniri și dezbateri tematice. Activitatea curentă a grupului este reflectată în revista online Literacum. De asemenea, CSCL organizează în fiecare an Colocviul Literacum și are în vedere colaborarea cu organizații similare din alte universități.

 • GEOTIM - Asociația Studenților Geografi din Timișoara

GEOTIM este una din primele organizații studențești post-decembriste, înființată în 1991 de actuali profesori (pe atunci studenți) ai Departamentului de Geografie.

 • Hexagone - Asociația Studenților Francofili

Hexagone a luat ființă în 2007 la inițiativa anumitor studente de la secția de Franceză a Universității de Vest din Timișoara. Asociația Hexagone permite: studenților de nationalități diferite să se reunească, vorbirea limbii franceze într-un alt cadru decât la orele de curs, descoperirea unei culturi diferite, schimbul de idei și crearea de proiecte.

 • AEGGE - Asociația Studenților Europeni din Timișoara

AEGEE Timisoara (Asociația Studenților Europeni) a fost fondată în anul 1994 de un grup de studenți din diferite universități. De la început, AEGEE Timișoara s-a implicat în activitățile studenților, încercând prin acțiunile sale să facă cunoscute oportunitățile și avantajele unei Europe unite. AEGEE promovează imaginea României și a regiunii Banatului printre studenții europeni care participă la evenimentele și întâlnirile din AEGEE Timișoara și din toată Europa. AEGEE Timișoara organizează conferințe, seminarii, traininguri, schimburi culturale și multe alte activități dedicate studenților din Timișoara și din toată Europa.

 • ELSA - Asociația Europeana a Studenților în Drept

Asociația Europeana a Studenților în Drept (ELSA - The European Law Students' Association) este cea mai mare organizație a studenților în drept și a tinerilor juriști din lume.

ELSA este o organizație apolitică, independentă si nonprofit, care funcționeaza pe baza voluntariatului, reprezentand peste 32.000 de studenți în drept din 42 de țări, aparținând a peste 300 de universități.

ELSA își propune să contribuie la educația juridică, sa promoveze înțelegerea reciprocă si sa promoveze responsabilitatea socială a studenților în Drept și a tinerilor juriști.

Imn UVT[modificare | modificare sursă]

Alumni[modificare | modificare sursă]

 • Herta Müller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2009.

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]