Universitatea Regele Ferdinand I

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Universitatea Regele Ferdinand I (1919–1948)
KolozsváriTudományegyetem.JPG
Informații
Fondată1919
Desființată  Modificați la Wikidata
Tipde stat
Localizare
OrașCluj,
Str. Kogălniceanu nr. 1

Universitatea Regele Ferdinand I din Cluj a fost o universitate de stat și a funcționat în perioada 1919–1948. Din 1948 a funcționat sub numele de Universitatea Victor Babeș până la unificarea cu Universitatea Bolyai din Cluj în 1959, care a condus la formarea Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Înființarea[modificare | modificare sursă]

Prin decretul regal nr. 4090 din 12 septembrie 1919 „Universitatea Maghiară din Cluj se transformă pe ziua de 1 octombrie 1919 în Universitate românească” cu patru facultăți: Drept, Medicină, Litere și Filozofie, Științe. După moartea regelui Ferdinand, în 1927 Universitatea din Cluj adoptă oficial numele regelui, și devine Universitatea Regele Ferdinand I din Cluj.

În toamna anului 1940 se refugiază la Sibiu și Timișoara și funcționează acolo fără întrerupere până în anul 1945. După revenire la Cluj funcționează pânâ în anul 1948, când devine Universitatea Victor Babeș.

Rectori[modificare | modificare sursă]

Instituții succesoare[modificare | modificare sursă]

În 1945, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, universitatea românească a revenit de la Sibiu la Cluj, din 1948 purtând numele de Universitatea „Victor Babeș”. În același an, 1945, în locul universității maghiare, autoritățile române au înființat, tot la Cluj, Universitatea „Bolyai”, cu predare în limba maghiară. Facultatea de Medicină din cadrul acestei universități a funcționat la Târgu Mureș, înainte de a deveni, în 1948, instituție de sine stătătoare (astăzi Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș).[1]

În 1959 cele două universități au fost unite în cadrul Universității „Babeș-Bolyai”.

Evoluția în timp a universității

Surse[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

  • ^ Istoric UMF Târgu Mureș