TVR Cluj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
TVR Cluj
TVR Cluj.jpg
Data lansării 3 ianuarie, 1990
Proprietar Televiziunea Română
Țară  România
Acoperire Transilvania
Pagina oficială Pagina TVR Cluj
Acces
Furnizor terestru
Televiziunea Română Canalul 42 - 8P
Satelit
EUTELSAT W2/16° EST, frecvența de recepție: 11.471 MHz, polarizare verticală, Symbol Rate (SR): 29,950 Msymbol/sec; FEC: 5/6; FTA
Televiziune prin cablu
Rețeaua TVR

TVR Cluj este unul dintre posturile regionale ale Societății Române de Televiziune (TVR), care emite în regiunea Transilvaniei. TVR Cluj are programe proprii difuzate pe emițătorul terestru propriu instalat în Feleac (canal 42-8P PAL/G) respectiv canalul video/audio TVR Cluj din pachetul TVR (Transponder: EUTELSAT W2M 16 grade est, frecvența de recepție 11.471 MHz, Vertical, SR 29950, FEC 5/6) - TVR Cluj se recepționează necriptat. TVR Cluj este unul dintre contribuitorii la programele canalului național TVR3, alături de TVR Timișoara, TVR Craiova, TVR Iași și TVR București). Din anul 2010 CNA impune tuturor firmelor de cablu să retransmită toate canalele TVR (în funcție de regiune) prin criteriul must-carry. Astfel TVR Cluj este obligatoriu la retransmisie în județele: Cluj, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Bihor, Sibiu, Maramureș și Satu Mare.

Istoric[modificare | modificare sursă]

TVR Cluj a luat ființă ca primul studio teritorial al Televiziunii Române. Istoria TVR Cluj începe în 1972, când la Studioul Teritorial de Radio Cluj este repartizat un car de transmisii de televiziune, moment în care ia ființă Studioul Teritorial Cluj al Radioteleviziunii Române. La 14 aprilie 1985, din ordinul direct al cuplului prezidențial, Studioul de Radioteleviziune din Cluj este închis fără nici o explicație.

În zilele Revoluției din decembrie 1989, foștii angajați ai RTV Cluj au refăcut echipa și au reînființat Studioul din Cluj al radioteleviziunii Române. Echipa care a transmis de aici încă din decembrie 1989 corespondențe pentru TVR, a reușit să emită primele programe proprii din 3 ianuarie 1990. În decembrie 1994 Societățile de Radio și Televiziune se separă, moment din care apar Radio Cluj, studio teritorial al Societății Române de Radiodifuziune, și TVR Cluj, studio teritorial al Societății Române de Televiziune.

Programe[modificare | modificare sursă]

TVR Cluj își difuzează programele pe frecvențele proprii (terestra și de satelit), precum și pe canalul TVR 3, în principal în limba română, dar și în limbi ale minorităților, cea mai mare pondere având-o limba maghiară.

Producții ale TVR Cluj sunt difuzate de asemenea pe canalul TVR 3.

Emisiuni informative[modificare | modificare sursă]

Emisiunile informative sunt difuzate sub numele de Jurnal Regional pe canalul TVR Cluj.

De luni până vineri Jurnalul Regional este difuzat la ora 18.00, urmat de la ora 18.30 de emisiunea "Studio Deschis", un talk-show pe probleme de actualitate în direct; Sâmbăta și duminica Jurnalul Regional este transmis în direct de la ora 19.00. Jurnalul conține știri de actualitate regională, informații din sport și meteo. De la ora 22.00 emite "Ediția de provincie", revista presei regionale prezentată în același sistem de fiecare studio teritorial.

Organizație[modificare | modificare sursă]

TVR mai deține de asemenea canalele regionale TVR Craiova, TVR Iași, TVR Timișoara și TVR Târgu Mureș.

Legături externe[modificare | modificare sursă]