Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Pentru alte utilizări ale numelui propriu Alexandru Ioan Cuza, cu varietatea Cuza Vodă, a se vedea paginile de Alexandru Ioan Cuza (dezambiguizare) și Cuza Vodă (dezambiguizare).

Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”
Logo
Informații
Fondată1991
Tipuniversitate de stat
Localizare
ȚaraFlag of Romania.svg România
Unitate administrativăBucurești  Modificați la Wikidata
Conducere
RectorComisar-șef de poliție, Conf.univ.dr. UNGUREANU NICOLAE-DAVID[1]
Prezență web
site web oficial

Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” este o instituție de învățământ superior din București, înființată în 1991, care are ca scop pregătirea cadrelor de menținere a ordinii publice la nivel de instituție de învățământ superior. Conform HG 294/2007 , art. 3 (1) Academia formează ofițeri și arhiviști pentru asigurarea nevoilor de personal ale MAI, care este beneficiar determinat principal al procesului formativ desfășurat în instituția de învățământ superior.(2) Prin organizarea în Academie a studiilor universitare în domeniile și la specializările propuse de MAI și aprobate conform legii se asigură identitatea profesiilor de polițist, polițist de frontieră, jandarm, pompier și arhivist, inclusiv sub aspectul formării necesare personalului menționat.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Academia a fost înființată în 1991, ca urmare o noilor necesități pe plan intern și a altor condiții de funcționare a aplicării legilor și normelor de păstrare a ordinii publice în România post-decembristă.

Academia este „urmașa” directă a unei instituții de stat, „Școala de ofițeri de miliție din București,” înființată în anul 1949, precum reiese din propria lor prezentare. [2]

Date istorice:

 • 1951- 1953 Scoala Centrala de Ofiteri Militie din Bucuresti
 • 1953 (aprilie) Scoala Pregatitoare Ofiteri Militie Bucuresti
 • 1953 (iunie) - 1957 Scoala Ministerului Securitatii Statului nr. 7 Bucuresti
 • 1957-1960 scoala M.A.I. nr. 2 Bucuresti
 • 1960-1962 Centrul Scolar M.A.I.
 • 1962-1972 Scoala Militara de Ofiteri M.A.I.
 • 1972- 1990 Scoala Militara de Ofiteri a Ministerului de Interne
 • 1990-1991- Scoala Militara Superioara de Ofiteri a Ministerului de Interne
 • 1991 - prezent Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza"

Scurtă descriere[modificare | modificare sursă]

Instituția se află în subordinea Ministerul Afacerilor Interne și are următoarele facultăți la care oferă studii de licență: Facultatea de Poliție, Facultatea de Poliție de Frontieră, Facultatea de Jandarmi, Facultatea de Științe Juridice și Administrative, Facultatea de Pompieri, Facultatea de Arhivistică. De-asemenea, există și studii de masterat în domeniile studiilor universitare de licență și în domenii de contact cu cele de licență, relevante pentru Ministerul Administrației și Internelor, precum și studii de doctorat în domeniile O.P.S.N.(Ordine Publică și Siguranță Națională) și Drept.[3]

În august 2018, instituția avea circa 2.000 de studenți pentru programul studii de licență.[4]

Printre facultățile Academiei de Poliție se numără și Facultatea de Penitenciare ce pregătește studenții pentru a deveni viitori ofițeri ai sistemului penitenciar ce au ca rol menținerea ordinii și liniștii publice în centrele de reținere și de detenție din țară. După absolvirea studiilor în cadrul acestei facultăți, studentul este încadrat în Administrația Națională a Penitenciarelor, din cadrul Ministerului Justiției, cu gradul de subinspector de poliție penitenciară.

După absolvirea Facultății de Poliție, studentul este încadrat într-o unitate sau subunitate aparținând Inspectoratului General al Poliției Române, debutând cu gradul de subinspector de poliție.

După absolvirea Facultății de Poliție de Frontieră, studentul este încadrat într-o unitate sau subunitate aparținând Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, debutând cu gradul de subinspector de poliție de frontieră.

După absolvirea Facultății de Jandarmi, studentul este încadrat într-o unitate sau subunitate aparținând Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, debutând cu gradul de sublocotenent.

După absolvirea Facultății de Pompieri, studentul este încadrat într-o unitate sau subunitate aparținând Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, debutând cu gradul de sublocotenent.

După absolvirea Facultății de Științe Juridice și Administrative, studentul este încadrat într-o unitate aparținând Ministerului Afacerilor Interne, pe funcția de jurist.

După absolvirea Facultății de Arhivistică, studentul este încadrat în Arhivele Naționale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Structura Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza din București
 2. ^ Istoric al Academiei de poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București
 3. ^ https://www.academiadepolitie.ro/index.html
 4. ^ Adrian Iacob, decanul Facultății de Poliție: "Piticii" au interzis în Poliție, 17 aprilie 2012, Petrișor Cană, Evenimentul zilei, accesat la 18 aprilie 2012

Legături externe[modificare | modificare sursă]